Αθήνα
Ιστορία, τέχνη, μνημεία
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-7646-02-6
Τοπίο, Αθήνα, 1996
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 12.17 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Σκληρόδετο
16 x 16 εκ., 300 γρ., 144 σελ.
Περιγραφή

Αθήνα, Υμηττός, Λυκαβηττός, Ιλισσός, Κηφισσός, σάλπιγξ, ζέφυρος, θρίαμβος, ρόδον, υάκινθος, νάρκισσος: λέξεις προελληνικές που ηχούν εδώ και 6000 χρόνια. Τόσα, όσα και η ιστορία της Αθήνας. Σαλπίζουν, χιλιάδες χρόνια τώρα, στη μαγική πόλη της Αθήνας, τη γόνιμη παρουσία των Πελασγών, των πρώτων κατοίκων. Δύο χιλιάδες χρόνια πριν το Χριστό, οι Πελασγοί θα παραδώσουν τη σκυτάλη της στους Έλληνες, τους Ίωνες-Αθηναίους που θα την οδηγήσουν στους θριάμβους της χρυσής εποχής. Από τότε, ρόδα, υάκινθοι και νάρκισσοι μες τη δροσιά του ζέφυρου θ` ανθίζουν και θα μοσκοβολούν πάντοτε στην Αθήνα.
Η Αθήνα πλαισιώνεται από αλυσίδα όγκων, κυρίως ασβεστολιθικών και κρυσταλλογενών. Στα βόρεια η Πάρνηθα και δυτικά η λοφοσειρά του Αιγάλεω, βορειοανατολικά το Πεντελικό όρος, γνωστό από την αρχαιότητα για το μάρμαρό του και ανατολικά ο Υμηττός, που οι χρωματικές εναλλαγές του, ιδιαίτερα στις ώρες του δειλινού, του χάρισαν το προσωνύμιο Τρελός. `Ενδεκάλοφος` η Αθήνα, στολίζεται με τα Τουρκοβούνια προς βορρά, το Λυκαβηττό, το λόφο του Στρέφη, τον Αγοραίο Κολωνό, τον Άρειο Πάγο, τους λόφους των Νυμφών και του Φιλοπάππου, την Πνύκα, τον Αρδηττό και τους λόφους της Σικελίας προς νότο. Στο κέντρο δεσπόζει ο βράχος της Ακροπόλεως, το `δαιμόνιον πτολίεθρον` του Πινδάρου.
Η `λεπτόγεως` Αθήνα δροσίζεται από ονομαστούς ποταμούς-χειμάρρους: τον Iλισό και τον Κηφισό, που οι Αθηναίοι λάτρεψαν σαν θεούς και τις μορφές τους έπλασε αθάνατες η σμίλη του Φειδία στον Παρθενώνα. Ο τρίτος ποταμός, ο Ηριδανός, στέρεψε πια. Η τελευταία υδάτινη αρτηρία του μόλις που διακρίνεται σήμερα στο αρχαίο κοιμητήρι του Κεραμεικού. Πηγές γύρω από τον Ιερό Βράχο η Κλεψύδρα, η Μυκηναϊκή Πηγή και η Αρχαϊκή του Ασκληπιείου, καθώς και η εννεάκρουνος Καλλιρρόη, ξεδιψούσαν τους Αθηναίους στα χρόνια της λειψυδρίας.
Το περιβάλλον, η φύση, το εξαίρετο κλίμα, η διαύγεια της ατμόσφαιρας, οι ηλιόφεγγες μέρες που διαδέχονται τις φεγγαρόλουστες νύχτες, η δροσιά του αιγαιοπελαγίτικου αέρα, διαμορφώνουν τον Αθηναίο της αρχαιότητας, που θα κατακτήσει με το πνεύμα και την ψυχή του, την ανθρωπότητα.


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00