Lycourgi oratio in Leocratem, fragmenta (Λυκούργου λόγος κατά Λεωκράτους, αποσπάσματα)
Λόγος κατά Λεωκράτους
Επιμέλεια κειμένου: Blass, Fridericus || Scheibe, C. || Κονομής, Νικ.
Επιμέλεια σειράς: Hansen, Günter Christian
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-206-176-3
Παπαδήμας Δημ. Ν., Αθήνα, 2004
Γλώσσα: Ελληνική, Αρχαία || Λατινική
Γλώσσα πρωτοτύπου: Λατινική
€ 12.72 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Δερματόδετο
15 x 22 εκ., 310 γρ., 155 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Η παρούσα έκδοση αποτελεί φωτοτυπική αναπαραγωγή της έκδοσης Teubner Λειψίας, 1970.
Περιγραφή

Ο Κατά Λεωκράτους, τον οποίο εκφώνησε ο Λυκούργος στο δικαστήριο, και ασήμαντα αποσπάσματα από μερικούς άλλους. Ο Λεωκράτης, ένας πλούσιος αθηναίος πολίτης, εγκατέλειψε την Αθήνα το 338 π.Χ. μετά την ήττα των Αθηναίων στη Χαιρώνεια, χωρίς να συμμεριστεί τους κινδύνους που διέτρεχε η πατρίδα του κι από φόβο πως αυτή θα κυριευθεί· στη Ρόδο, όπου με τα υπάρχοντά του κατέφυγε, διέδιδε ότι η Αθήνα έπεσε στα χέρια των Μακεδόνων. Θέλησε να επιστρέψει πίσω σ` αυτήν το 331 π.Χ..

Ο Λυκούργος τον κατηγόρησε για έσχατη προδοσία, στηριζόμενος περισσότερο στη γενικότερη αντίληψη για την ορθή συμπεριφορά και τα καθήκοντα ενός πολίτη και λιγότερο σε συγκεκριμένες κατηγορίες και σχετικούς νόμους. Αρχικά, παραθέτει τα ψηφίσματα και τα μέτρα με τα οποία προσπάθησε η πόλη να αντιμετωπίσει τη δυσχερή κατάσταση. Ένα μάλιστα από αυτά καθιστούσε ενόχους προδοσίας όσους θα εγκατέλειπαν στο εξής την Αθήνα. Ο Λεωκράτης, όμως, πρόλαβε να καταφύγει στη Ρόδο κάποιες ώρες πριν από την ψήφισή του και έτσι, στην πίστιν του λόγου του, ο ρήτορας εστιάζει στην ηθική και όχι τη νομική πλευρά του ζητήματος.

Μια ανάλογη καταγγελία διατύπωσε ο Λυκούργος και εναντίον ενός άλλου πολίτη, του Αυτόλυκου.

Κατά πάσα πιθανότητα ο κατήγορος και στις δύο περιπτώσεις κινήθηκε από πατριωτικά και ηθικά ελατήρια, αλλά η υπερβολικά αυστηρή τιμωρία που ζητούσε, δηλαδή η καταδίκη σε θάνατο, δεν έφερε το αποτέλεσμα που περίμενε. Ο Λεωκράτης αθωώθηκε με διαφορά μόνο μίας ψήφου.


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2022-09-03 13:28:00