Ωάρια της αβύσσου
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-336-836-6
Γαβριηλίδης, Αθήνα, 10/2012
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 15.90 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
16 x 24 εκ., 271 γρ., 133 σελ.
Περιγραφή

Εισόδιος λόγος - Εξόδιο νεύμα
Με τον κοινό και γενικό τίτλο `Ωάρια της Αβύσσου`, και με το πλήρωμα ενός προσωπικού καιρού, συγκροτείται εδώ οργανικά μια διπλή πνευματική γέννα, η οποία καρποφορεί από κοινού μια συλλογή 30 ποιημάτων και μαζί της μια ξεχωριστή εικαστική ενότητα 30 επίσης σχεδίων.
Τα ποιήματα και τα σχέδια είναι αριθμημένα από το 1 έως το 30, και έχουν ανάλογα αντιστοιχισμένους, 30 κοινούς, επιμέρους τίτλους.
Η εναρκτήρια αλλά καταλυτική αφορμή και για την εικαστική-σχεδιαστική ενότητα και για την ποιητική συλλογή, στάθηκαν τα γεγονότα, που έλαβαν χώρα στην Αθήνα και στις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις, τον Δεκέμβρη του 2008. Τα σχέδια, που χρονικά προηγήθηκαν των ποιημάτων, τροφοδοτημένα από μια προσωπική διάθεση, προφητικά ανάλογη με την ατμόσφαιρα των επακολουθησάντων νέων αλλά αλλιώτικων `δεκεμβριανών`, τα είχα ξεκινήσει από τον Οκτώβρη του 2008. Μετά τα γεγονότα, η παραγωγή των σχεδίων, επιταχύνθηκε, αλλά πριν την οριστική ολοκλήρωσή τους, άρχισα να δουλεύω, με τους ίδιους επιμέρους τίτλους, ποιήματα, των οποίων ο ποιητικός τόπος μου αποκαλύπτονταν παράλληλα εκείνες τις μέρες.
Τα ποιήματα λοιπόν αυτά, με ελάχιστες αναφορές στα αντίστοιχα σχέδια, τα θεωρώ αυτοτελή `παθήματα` και ανεξάρτητες ποιητικές μορφώσεις παλαιών και παιδιόθεν άλλωστε ανοιχτών για μένα, προφητικών λογαριασμών. Γιατί αισθάνομαι ότι, αν και γεννήθηκαν σε ένα σχετικά σύντομο χρονικά διάστημα, κουβαλούν εντούτοις μέσα τους, το υλικό μιας τουλάχιστον 10χρονης καθολικής κυοφορίας. Σ` αυτό το υλικό εγγράφονται οι ποιητικοί αναβαθμοί ενός προσωπικού βιώματος, που από τη μία, αισθάνομαι ότι βυθίζεται στο υπέδαφος της μεγάλης ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας ποίησης, και από την άλλη, σαρκώνεται εν κινδύνω, στα όρια της ιστορίας και της οικουμένης, και ανάμεσα στα χείλη του θανάτου και του μεταθανάτου. [...]

Το κυτταρόπλασμα σπασμένο
Χρόνος τέρας
Αβεβαιότητα και γενεαλογίες
Στη μήτρα της επιθυμίας
Το έμβρυο του πένθους
Ο πύργος της αιτίας
Η Μοίρα του αναίτιου
Θαμμένο μέλλον
Βροχή σπαρακτική με πλησιάζει
Η Προφητεία
Ο Άγγελος του πεθαμένου χρόνου
Το στέμμα του θηρίου
Λόγος περιπλανώμενος
Της μήτρας η εσχατολογία
Ρίζα Ιεσσαί
Όρχεις και βάλανος του τίποτα
Στου Θεού το σκοινί οι Σαλτιμπάγκοι
Αναμμένο μηδέν
Στερνές συνομιλίες
Η αγάπη του θανάτου
Τα όρια και το άνευ στην κόψη της αγάπης
Κάθοδος στην θεόπληκτη Άβυσσο
Τα ωάρια της Αβύσσου
Στους καταρράκτες της Εδέμ
Έγκυος από θάνατο
Η διαλεκτική τρυφερότητα του Πραγματικού
Τρίφθογγο Αίμα
Θεού οργασμοί
Το πυρ τιτιβίζει ανθρωποδρόμους
Πατρικό γονιδίωμα

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2022-12-28 14:10:24