Χριστιανικά και ελληνιστικά μυστήρια
The christian mystery and pagan mysteries (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-268-048-3
Ιάμβλιχος, Αθήνα, 1994
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 13.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 121 σελ.
Περιγραφή

Μια θεμελιακή μελέτη, ιδιαίτερης αξίας για την επιστημονική τεκμηρίωση του Χριστιανισμού -ιδιαίτερα της Ορθοδοξίας- σαν μοναδικό ιστορικό, επιστημονικό και θρησκευτικό φαινόμενο μέσα στον ατελείωτο στροβιλισμό των θρησκειών στο διάβα των αιώνων.
Αντλώντας τα στοιχεία του από τη θεολογική έκφραση του πρώιμου Χριστιανισμού και ιδιαίτερα του 4ου μ.Χ. αιώνα ο πατήρ Ούγκο Ράνερ, καθηγητής της Εκκλησιαστικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουγκ, αποδεικνύει τη μοναδικότητα του Χριστιανισμού αναλύοντας το μυστήριο του βαπτίσματος και το μυστήριο του Σταυρού, αιτιολογώντας παράλληλα τις επιδράσεις της ελληνιστικής περιόδου στην ανάπτυξη της θεολογικής σκέψης.
Ουσιαστικά τούτο το έργο του αποτελεί συγκριτική μελέτη των χριστιανικών και ελληνιστικών μυστηρίων. Ρίχνει επίσης άπλετο φως στο γεγονός ότι αν και ως προς την τελετουργική και αυστηρά θεολογική μορφή του ο Χριστιανισμός δέχθηκε τις επιδράσεις ενός μυστηριακού περιβάλλοντος, ως προς την ουσία του υπήρξε και παραμένει ένα μοναδικό οντολογικό μυστήριο στην ιστορία της ανθρωπότητας.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

- ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ
- Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ
- ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
- ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΒΑΠΤΙΣΜΑΤΟΣ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:28:30