Τρεις μελέτες για τον Χέγκελ
Drei Studien zu Hegel (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-218-015-0
Κριτική, Αθήνα, 9/1992
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γερμανική
€ 10.45 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 191 σελ.
Περιγραφή

Η παρουσίαση σε μετάφραση των τριών μελετών για τον Hegel, που έγραψε ο Τh. Adorno, έχει σκοπό να συμβάλει στην καλύτερη πρόσληψη του εννοιολογικού οικοδομήματος του μεγάλου γερμανού φιλοσόφου στη χώρα μας. Αν και το ενδιαφέρον για τον Hegel δεν έπαψε ποτέ να υφίσταται, θα έλεγε εντούτοις κανείς ότι τον τελευταίο καιρό η μελέτη του έργου του, απαλλαγμένη από τις πρόσκαιρες πολιτικοϊδεολογικές της εκτροπές, βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της φιλοσοφικής έρευνας διεθνώς.
Στις δημοσιευόμενες μελέτες του, ο Τh. Adorno αναπτύσσει με διεισδυτικό τρόπο το σύνολο σχεδόν των εννοιών που παίζουν κεντρικό ρόλο στο έργο του Hegel. Κατά την άποψή του `ολόκληρη η εγελιανή φιλοσοφία αποτελεί μια μοναδική προσπάθεια, να μεταφρασθεί η πνευματική εμπειρία σε έννοιες`. Ο Adorno καταφέρνει στις σημαντικές αυτές μελέτες του να δώσει ακριβώς μια ιδέα τούτης της προσπάθειας.
Το παρουσιαζόμενο εδώ `collegium` των μελετών του, όπως ο ίδιος ο Adorno τις χαρακτηρίζει, απέκλειε ως εκ της φύσεώς του την υποδιαίρεση σε κεφάλαια και θεματικές ενότητες. Για να μην χάσει λοιπόν ο αναγνώστης, μέσα στο δύσβατο επιχειρηματολογικό ύφος του Τh. Adorno, τον καθοδηγητικό μίτο των αναπτύξεών του, καλείται να ανακαλύψει ο ίδιος τις εύκολα εντοπίσιμες θεματικές ενότητες του κειμένου.
Η μετάφραση είχε να ξεπεράσει τις γνωστές δυσκολίες των αντίστοιχων προς το παρόν εγχειρημάτων. Έγινε παρ` όλα αυτά προσπάθεια να περιορισθούν στο ελάχιστο οι επεξηγηματικές επεμβάσεις στο κείμενο, προκειμένου να δοθεί κατά το δυνατόν ατόφια στον αναγνώστη μια ιδέα του πυκνού ύφους του Adorno, με το οποίο ο ίδιος αποπειράται να φωτίσει τους ακόμα πυκνότερους στοχασμούς του Hegel.


[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]

Εισαγωγικό σημείωμα του επιμελητή
Πρόλογος
1. Επόψεις
2. Εμπειρικό περιεχόμενο
3. «Σκοτεινός» ή πως θα 'πρεπε να διαβάζεται
4. Παραπομπές και σημειώσεις

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:28:24