Το όρος Λύκαιο και οι αρχαίοι Αρκάδες
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-85970-0-6
2η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Βιβλίο, Χαρτόδετο
16 x 23 εκ., 531 γρ., 272 σελ.
Περιγραφή

Η ευρυμάθεια και η ερμηνευτική δεξιοτεχνία χαρακτηρίζουν το σπουδαίο σύγγραμμα της Ευγενίας Β. Δερεχάνη για το Λύκαιον όρος και τους αρχαίους Αρκάδες. Δεν πρόκειται για ένα πρωτόλειο σύγγραμμα, αλλά για μια σοβαρή και μεθοδική μελέτη, που προοιώνιζε ακόμα πιο λαμπρούς επιστημονικούς καρπούς, που δεν ωρίμασαν δυστυχώς, από τον αδόκητο χαμό της συμπατριώτισσάς μας ερευνήτριας.
Το κείμενο είναι μεστό και εύληπτο και η επιστημονική μεθοδολογία αμιλλάται τη σαφήνεια και την καθαρότητα του λόγου και της κριτικής. Η ευρύτητα του θέματος καθιστά το σύγγραμμα σωστή εγκυκλοπαίδεια της Αρκαδικής αρχαιογνωσίας και τερπνό ανάγνωσμα για επιστήμονες και φιλάρχαιους μελετητές.
Η συγγραφεύς διεξέρχεται με ευφυή και προσεκτική παράθεση και σώφρονα κριτική το κεφάλαιο των γοητευτικών αλλά και παραπλανητικών μύθων της αρκαδικής προϊστορίας, τις γενεαλογικές κατατάξεις και τις ιδρυτικές παραδόσεις των αρκαδικών πόλεων, ενώ διαγράφει ένα λογικοφανές ιστορικό περίγραμμα της απώτερης αρκαδικής πρωτοϊστορίας. [...]

Θεόδωρος Σπυρόπουλος
Έφορος Αρχαιοτήτων
Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00