Σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας
Turkey. A modern history (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-221-268-4
Αλεξάνδρεια, Αθήνα, 3/2022
7η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 31.80 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 954 γρ., 508 σελ.
τ. 1
Περιγραφή

Η "Σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας" χαρακτηρίζεται από σαρωτικές πολιτικές μεταβολές και από μια γρήγορη ανάπτυξη όλων των πλευρών της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής. Το βιβλίο -η πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη του θέματος που εμφανίζεται εδώ και πολύ καιρό στη διεθνή βιβλιογραφία- συνθέτει τα δύο κεντρικά ζητήματα της ενσωμάτωσης της Τουρκίας στον καπιταλιστικό κόσμο και του εκσυγχρονισμού του κράτους και της κοινωνίας.
"Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο, που περιγράφει την πρώτη φάση της εμφάνισης της σύγχρονης Τουρκίας στον 19ο αι., σημαντικότερη εξέλιξη θεωρείται η αυξανόμενη επιρροή της Ευρώπης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και οι αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε στο οθωμανικό κράτος και την κοινωνία (...)
Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, κυρίαρχη θέση κατέχει η δραστηριότητα των νεοτούρκων. Πρόκειται για μια ομάδα γραφειοκρατών και αξιωματούχων με σύγχρονη παιδεία, που οργάνωσαν τη συνταγματική επανάσταση του 1908, με στόχο να εκσυγχρονίσουν και να ενισχύσουν έτσι το κράτος και την κοινωνία σύμφωνα με μια θετικιστική και όλο και πιο εθνικιστική ιδεολογία. Το γεγονός ότι το δεύτερο μέρος αφορά την περίοδο 1908-1950 αντανακλά την πεποίθηση ότι, παρά τη διάλυση της Aυτοκρατορίας το 1918 και την εγκαθίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923, πολιτικά, ιδεολογικά και οικονομικά, διακρίνει κανείς μια συνέχεια (...)
Το τρίτο μέρος του βιβλίου, που έχει τίτλο "Mια ταραγμένη δημοκρατία", ασχολείται με την περίοδο μετά το 1950. Ο τίτλος είναι εύλογος. Αντίθετα από την περίοδο των νεοτούρκων, πρόκειται, ως επί το πλείστον, για εποχή πραγματικού δημοκρατικού πλουραλισμού και ανάπτυξης της συμμετοχής των μαζών στην πολιτική. Ταυτόχρονα, αποτελεί μια περίοδο που σημαδεύτηκε από τρία στρατιωτικά πραξικοπήματα (1960, 1971, 1980), ενώ από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 και εξής, η τουρκική κοινοβουλευτική δημοκρατία δέχεται συνεχώς επιθέσεις και από τα αριστερά και από τα δεξιά (...)
Το βιβλίο διεκδικεί τον τίτλο της σύγχρονης ιστορίας, επειδή ακριβώς προσπαθεί να παρουσιάσει μια συγκροτημένη εικόνα της ιστορίας της Τουρκίας στα τελευταία διακόσια χρόνια, δίνοντας έμφαση τόσο στις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις όσο και στις πολιτικές και ιδεολογικές."
(Από την εισαγωγή του συγγραφέα)
Η ελληνική έκδοση κυκλοφορεί παράλληλα με τη νέα, διευρυμένη και αναθεωρημένη, αγγλική έκδοση του 2004, που παρακολουθεί τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία μέχρι τον σχηματισμό της κυβέρνησης Ερντοάν.


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2023-12-15 17:36:49