Στη σκιά του πεπρωμένου
Ανδρέας Κάλβος: Μυθιστορηματική βιογραφία
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-203-373-9
Αστήρ, Αθήνα, 1996
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 7.45 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 293 σελ.
Περιγραφή

«Το χρονικό μιας ζωής»:
Η διαδρομή του βίου κάθε ανθρώπου, ποτέ δεν ακολουθεί μιαν απόλυτη ευθεία. Διαγράφει ανεβοκατεβάσματα και μικροπαρεκκλίσεις. Τελικά, στο σύνολό της σχηματίζει μια καμπύλη που, συνήθως, τερματίζει κάπου ψηλότερα ή πιο χαμηλά από το επίπεδο που ξεκίνησε. Τότε μιλάμε για ζωή επιτυχημένη ή για αποτυχία. Όμως και οι δύο περιπτώσεις χρεώνονται στις προσωπικές ικανότητες του καθενός σε συνδυασμό με τη θετική ή αρνητική επίδραση του περίγυρου. Κι αυτό το τελευταίο το λέμε Τύχη ή Πεπρωμένο.
Μέσα σ` αυτόν το συσχετισμό κύλησε η ζωή του ήρωά μας. Αναμφισβήτητα υπήρξε μια προσωπικότητα αξιοθαύμαστη. Μοναδική. Αλλά ήταν κακότυχος. Με πεπρωμένο σκληρό. Ανάλγητο. Ο Ανδρέας Κάλβος έφυγε απ` τη ζωή άσημος, άγνωστος, φτωχός και παραγκωνισμένος. Χρειάστηκε να περάσουν χρόνια πολλά από το θάνατό του, για να βγει απ` την αφάνεια και να σταθεί στο βάθρο του Εθνικού Ποιητή. Ο Κωστής Παλαμάς γι` αυτήν την καθυστερημένη αναγνώριση είπε τούτα τα σοφά λόγια για τον Ανδρέα Κάλβο.
«Ίσως γιατί ανήκει στην κατηγορία εκείνων που έρχονται και παρέρχονται, για να δικαιωθούν μετά θάνατον. Άλλων η δόξα εκρήγνυται ευθύς εξ αρχής ως πυροτέχνημα και άλλων η δόξα ομοιάζει προς τους ταξιδεύοντας αστέρας, των οποίων το φως δεν έφθασεν ακόμη εις την γην».


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Μέρος πρώτο ΔΥΣΒΑΤΕΣ ΑΝΗΦΟΡΕΣ
Μ' ΕΓΚΑΡΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΕΙΣΜΑ
ΜΙΑ ΦΙΛΙΑ ΑΝΘΙΖΕΙ
ΕΡΩΤΙΚΟ INTERMEZZO
ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ
Μέρος δεύτερο ΤΡΙΚΥΜΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ
ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΤΗΝ ΑΙΘΡΙΑ
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ
Η ΜΟΙΡΑ ΞΑΝΑΧΤΥΠΗΣΕ
ΠΑΙΑΝΕΣ ΣΤΟΝ ΤΙΤΑΝΙΟ ΑΓΩΝΑ
Μέρος τρίτο ΠΙΚΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ
ΝΟΣΤΟΣ
ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΦΑΙΑΚΩΝ
ΑΓΟΝΟΣ ΜΟΧΘΟΣ
ΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ
ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00