Ρούπελ Απρίλιος 1941
Η ηρωική αντίσταση των οχυρών του συγκροτήματος Σιδηροκάστρου: Το χρονικό μιας εποποιίας
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-201-156-0
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 30.43 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Δερματόδετο
31 x 25 εκ., 1,176 γρ., 127 σελ.
Περιγραφή

Σκοπός του παρόντος λευκώματος είναι η περιγραφή των μαχών στη στενωπό του Ρούπελ τον Απρίλιο του 1941. Την περιοχή υπεράσπιζαν οι δυνάμεις του Συγκροτήματος Σιδηρoκάστρου που άνηκαν στην XIV Μεραρχία και το οχυρό Παλιουριώνες που ανήκε στην XVII Μεραρχία.
Η ύλη του λευκώματος οργανώνεται σε τέσσερα μέρη. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται η ιστορία της κατασκευής των οχυρών της στενωπού Ρούπελ.
Το δεύτερο μέρος αναφέρεται στην περίοδο πριν από την έναρξη της γερμανικής επίθεσης: σκοποί της επίθεσης, σχεδιασμός, δυνάμεις εμπόλεμων στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο. Δίνονται επίσης αναλυτικά στοιχεία για τις ελληνικές και γερμανικές δυνάμεις που έδρασαν στο χώρο ευθύνης του Συγκροτήματος και παρουσιάζονται οι προετοιμασίες των δυο πλευρών πριν τις μάχες.
Στο τρίτο μέρος του λευκώματος περιγράφονται οι μάχες στο Συγκρότημα του Σιδηροκάστρου και στο τέταρτο μέρος παρουσιάζονται συνοπτικά οι μάχες την Ανατολική Μακεδονία και τη Δυτική Θράκη. Το λεύκωμα συμπληρώνεται με τον κατάλογο των πεσόντων του Συγκροτήματος καθώς και την παρουσίαση του ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου του Μιχάλη Τσαρτσίδη. (...)


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

ΠΡΟΛΟΓΟΙ
Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΑΜΥΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΘΑΥΜΑΣΜΟ ΕΧΘΡΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ
ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΧΥΡΩΝ
ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ
ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ
ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ
ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΕΡΟΣ
ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
ΠΕΣΟΝΤΕΣ: ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΑΡΤΣΙΔΗ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00