Πνεύμα και πνεύμα
Προσέγγισι εις την κατανυκτική ευχή του οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Εφραίμ του Σύρου
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-89197-6-1
Εφραιμιάς, Αθήνα, 5/2009
3η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 7.10 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
20 x 13 εκ, 159 γρ, 114 σελ.
Περιγραφή

Την κατανυκτική αυτή προσευχή, ποίημα του Οσίου και Θεοφόρου Πατέρα μας Εφραίμ του Σύρου, θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε "Προσευχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής", και τον Ποιητή αυτής Όσιο Εφραίμ τον Σύρο - ως τον "Άγιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής", όπως Τον αποκαλούν και οι πιστοί στην ιδιαίτερη πατρίδα Του, την Συρία.
Και τούτο, διότι η Προσευχή αυτή, καθόλη την διάρκεια της "Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής", αναφέρεται περίπου πεντακόσιες φορές. Κατά την περίοδο αυτή, στο τέλος κάθε Ακολουθίας, η Κατανυκτική αυτή Προσευχή επαναλαμβάνεται δύο φορές, πλην Σαββάτου και Κυριακής, επειδή, κατ` αυτές τις ημέρες, διαφοροποιείται το Τυπικό της Εκκλησίας μας.
Η Κατανυκτική Ευχή του Οσίου Εφραίμ του Σύρου, κατέχει σημαντική θέσι στην όλη λατρεία της Μεγάλης Σαρακοστής.
Η Σαρακοστή είναι μία πνευματική πρόκλησι, η οποία απαιτεί απόφασι, πρόγραμμα και συνεχή πνευματική προσπάθεια. Προσπάθεια ανανήψεως και εγρηγόρσεως· συντριβής και μετανοίας· διαρκούς σχέσεως, επικοινωνίας και εξαρτήσεως από τον Θεό Πατέρα. Διαρκής πάλη και ενσυνείδητη προσπάθεια να γνωρίσει ο καθένας τον εαυτό του, να αγωνισθεί να αποβάλει τα πάθη του και να ενδυθεί τις αρετές, σε μια συνεχή πορεία πνευματικής προοπτικής και ασκήσεως.
[...]
(από την εισαγωγή του βιβλίου)

Add: - Upd: 2020-12-03 11:07:50