Παραμύθια του Αισώπου
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-203-147-6
Παπαδημητρίου, Αθήνα, 1992
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 9.90 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Σκληρόδετο
17 x 25 εκ., 538 γρ., 192 σελ.
Περιγραφή

Παρουσιάζοντας τους μύθους του Αισώπου σε δημοτική γλώσσα και σε διασκευή με μορφή παραμυθιών, πιστεύουμε ότι προσφέρουμε σ` όλα τα Ελληνόπουλα μια ευκαιρία να διασκεδάσουν και να μάθουν ταυτόχρονα πολλές και όμορφες αλήθειες, που βγαίνουν μόνες τους σαν συμπεράσματα, σαν επιμύθια των αληθινά σοφών αυτών μύθων, με τους οποίους είχε ασχοληθεί κι αυτός ο Σωκράτης στη φυλακή του και τους οποίους αξίζει να τους διαβάζουν μικροί και μεγάλοι.
Οι μύθοι του Αισώπου δεν έχουν σωθεί στην αρχική τους μορφή, φαίνεται μάλιστα ότι ο ίδιος δεν έγραψε τίποτα, μόνο τους διατύπωσε προφορικά κι άλλοι τους έγραψαν, και τα συγγράμματά τους χάθηκαν. Τον ΙΔ` αιώνα ο βυζαντινός λόγιος καλόγηρος Μάξιμος Πλανούδης τους περισυνέλεξε και τους παρουσίασε σε μια δική του διατύπωση, με κάποια σχολαστική ξηρότητα. Αυτοί οι μύθοι, όπως τους διατύπωσε ο Μάξιμος Πλανούδης, είναι που σώθηκαν ως την εποχή μας· αυτούς γνωρίζομε. Η διασκευή τους, λοιπόν, και η παρουσίασή τους σε δημοτική γλώσσα με μορφή παραμυθιών, νομίζουμε ότι πλησιάζει περισσότερο το πρωτότυπο ύφος του αρχαίου σοφού. Η εικονογράφηση, σε όσα σημεία παρουσιάζει ανθρώπους και ανθρώπινα έργα, έχει γίνει σε μορφή σύγχρονη, αλλά και το έργο του Αισώπου όσο παλαιό και αν είναι, από τον έκτο αιώνα π.Χ., φαίνεται νέο, ζωντανό, σύγχρονο, γιατί δεν έχει πεθάνει, είναι αθάνατο, η αξία του είναι αιώνια, οι αλήθειες του ακατάλυτες, ισχύουν και σήμερα όπως και στο παρελθόν, και θα ισχύσουν και στο μέλλον.
Όπως το έργο του έχει πολλούς μύθους, έτσι και η ζωή του Αισώπου είχε καταντήσει μυθώδης ακόμη και στην αρχαία εποχή. Φαίνεται ότι γεννήθηκε στη Μικρά Ασία ή στη Σάμο. Το βέβαιο είναι ότι ήταν άνθρωπος του λαού, άσχημος και καμπούρης, χωρίς σχολική μόρφωση, που με τη φυσική του εξυπνάδα κατόρθωσε να ελευθερωθεί, γιατί στην αρχή ήταν δούλος. Περιπλανήθηκε ταξιδεύοντας όλη την τότε γνωστή οικουμένη, επισκέφθηκε την Αίγυπτο, τη Βαβυλώνα, την Περσία, τη Λυδία. Η φήμη της εξυπνάδας του και των αλληγορικών μύθων του έκαμε περιζήτητη τη συναναστροφή του. Αρκετόν καιρό φιλοξενήθηκε στο παλάτι του πολυθρύλητου Κροίσου, κι ο Περίανδρος τον κάλεσε στην Κόρινθο και τον φιλοξένησε· και στην εποχή τον Πεισιστράτου ο Αίσωπος ήρθε στην Αθήνα και διηγήθηκε στους Αθηναίους τον μύθο των βατράχων που ζητούσαν βασιλέα.
Για το θάνατό του η παράδοση αναφέρει, ότι έπεσε θύμα της εκδικητικής μανίας των ιερέων του μαντείου των Δελφών, τους οποίους ο Αίσωπος έλεγξε με παρρησία και τόλμη για τους απατηλούς χρησμούς που έδιναν. Τότε οι ιερείς έκρυψαν με τρόπο στις αποσκευές του Αισώπου ένα χρυσό κύπελλο αφιερωμένο στον Απόλλωνα και όταν έφευγε, τον συνέλαβαν ως κλέφτη και τον κατηγόρησαν ως ιερόσυλο. Οι κάτοικοι των Δελφών τον καταδίκασαν σε θάνατο και τον καταγκρέμισαν από την κορυφή του Παρνασού τη λεγόμενη Υάμπεια. Ο Αίσωπος υπήρξε ο ποιητής, που πρώτος έπλασε μύθους σε πεζό λόγο και δικαίως θεωρείται πρόδρομος της ελληνικής πεζογραφίας.


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Γάιδαρος και δέρμα λιονταριού
Καρβουνιάρικο και πλυντήριο
Αλεπού και λελέκι
Οι τρεις ταύροι και το λιοντάρι
Ποντικός της εξοχής και ποντικός της πόλης
Το παιδί που κολυμπούσε
Ο πατέρας κι οι δυο του κόρες
Τσοπάνης και θάλασσα
Το σκυλί με το κομμάτι το κρέας
Ποντικοί και γάτες
Μαϊμού και αλεπού
Πίθηκοι χορευτές
Ψαράδες
Οδοιπόροι και πλάτανος
Γαϊδούρι φορτωμένο αλάτι
Φιλάργυρος
Κριάρι και σκύλος
Οδοιπόροι και αρκούδα
Η γίδα κι ο τσοπάνης
Πλούσιος και ταμπάκης
Παγώνι και καλιακούδα
Ταύρος και τράγος
Ερμής και ξυλοκόπος
Λαγοί και βάτραχοι
Λιοντάρι, γάιδαρος και αλεπού
Οι δυο κατσίκες
Αητός, καλιακούδα και τσοπάνης
Ο ψαράς με τη φλογέρα
Πέρδικα και πουλερικά
Αλεπού και λιοντάρι
Άνθρωποι και λιοντάρι
Ο λύκος και το κατσίκι
Αλεπούδες
Ξυλοκοπάς και αλεπού
Γίδια και τσοπάνης
Αστρονόμος
Βόδια και άξονες
Γεωργός-πελαργός
Νοικοκυρά και υπηρέτριες
Γυναίκα και κότα
Ελάφι και αμπέλι
Το ελάφι που αρρώστησε
Καροτσέρης και Ηρακλής
Δίας και αλεπού
Κατεργάρης και ξενοδόχος
Καλιακούδα και περιστέρια
Κόρακας και αλεπού
Λιοντάρι και αρκούδα
Λιοντάρι και αλεπού
Λύκος και γίδα
Λύκος και λελέκι
Κατσικάκι και λύκος
Γεωργός και αητός
Αράπης και καμήλα
Λύκοι, πρόβατα και κριάρι
Η καλιακούδα και τα πουλιά
Ο στρατιώτης και το άλογο
Ο γεωργός και τα παιδιά του
Οι ψαράδες και η μαϊμού
Το άλογο και το γαϊδουράκι
Ο σκύλος, ο κόκορας κι η αλεπού
Η κολοβή αλεπού
Λιοντάρι και ταύρος
Μια αλεπού παραφαγωμένη
Οι δυο κοκόροι
Κότες και αγριόγατος
Βάτραχοι
Αλεπού και τράγος
Ήταν άγουρα
Το τσοπανόπουλο έκανε αστεία

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2024-04-15 11:57:31