Παράθυρο με θέα γυναίκες
Fenêtre sur femmes (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-7478-83-2
Πόλις, Αθήνα, 11/2016
1η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γαλλικά
€ 16.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 224 σελ.
Περιγραφή

Στο Παράθυρο με θέα γυναίκες, ένα μαύρο αφήγημα, γραμμένο πάνω στα πρότυπα που δημιούργησαν οι αμερικανοί μαιτρ του είδους, πρωταγωνιστεί η πόλη της Νίκαιας.

                Η καλοκαιρινή Νίκαια με τον γαλάζιο ουρανό, τον λαμπρό ήλιο, το πλήθος των τουριστών και τους γεμάτους υγεία και σφρίγος λουόμενους, οι οποίοι αποτελούν θέαμα για τους αργόσχολους, τους καθισμένους στις πλαστικές καρέκλες της παραλιακής λεωφόρου, απουσιάζει. Βρισκόμαστε στη χειμωνιάτικη πόλη, τη μουσκεμένη από τη βροχή, την κρύα και συννεφιασμένη – και πώς να αφηγηθείς νουάρ ιστορίες διαδραματιζόμενες υπό το φως του ήλιου και τον ξάστερο ουρανό;

                Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, ο Φίλιπ Κλερ –το όνομα παραπέμπει στον Φίλιπ Μάρλοου–, άτομο μοναχικό, που κινείται συχνά εκτός των ορίων του νόμου, κυνικός ιππότης της Νίκαιας, μπλαζέ τύπος που οδηγεί μια σαραβαλιασμένη Τζάγκουαρ, κάνει άνω κάτω μιαν ολόκληρη πόλη μόνο και μόνο επειδή ερωτεύθηκε κεραυνοβόλα μια κοπέλα που λίγο μετά τη γνωριμία τους βρέθηκε δολοφονημένη. Το παράφορο πάθος του για τη νεκρή Ελίζ, η σαγηνευτική εικόνα της οποίας διαποτίζει ολόκληρο το μυθιστόρημα μολονότι εμφανίζεται μόνο για λίγο στην αρχή, και η απόφασή του για απονομή δικαιοσύνης καθοδηγούν τα βήματά του.

από το Επίμετρο του Φίλιππου Φιλίππου

***

Ο Πατρίκ Ρενάλ γεννήθηκε το 1946. Εργάστηκε για χρόνια ως κριτικός βιβλίου στην εφημερίδα LeMonde και, από το 1991 ώς το 2005, ως διευθυντής της Série Noire, της σειράς αστυνομικών μυθιστορημάτων του εκδοτικού οίκου Gallimard. Το 2005 ανέλαβε τη διεύθυνση της νουάρ σειράς των εκδόσεων Fayard. Έζησε για πολλά χρόνια στη Νίκαια της Γαλλίας.

                Στο έργο του διακρίνουμε την τρυφερότητά του για τους λούζερ της γενιάς του Μάη του ’68 που περιπλανώνται στη Νίκαια και την έντονη αντίθεσή του στη συμμαχία δεξιών και ακροδεξιών που κυβερνά την πόλη. Αν και θαυμαστής του αμερικανικού μυθιστορήματος (έχει δημοσιεύσει μελέτες για τους Τζιμ Χάρισον και Τζέημς Κράμλεϋ), ως διευθυντής της Série Noire άνοιξε σε Ισπανούς, Ιταλούς, Ρώσους, Αργεντίνους και Φινλανδούς μυθιστοριογράφους τον δρόμο για το γαλλικό κοινό. Επίσης έδωσε την ευκαιρία σε καινούργιους Γάλλους συγγραφείς να αναδείξουν το ταλέντο τους δημιουργώντας νέο ρεύμα στο γαλλικό νουάρ (Ζαν-Κλωντ Ιζζό, Τονίνο Μπενακουίστα).

                Έχει δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία: Nice-Est, Arrêt d’urgence, Né de fils inconnu, Un tueur dans les arbres, Nice 42e rue, Blue movie, Un ornithorynque dans le tiroir, En cherchant Sam.


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2023-07-11 12:51:39