Όσα ξέρω για τη Βέρα Κάντιντα
Μυθιστόρημα
Ce que je sais de Vera Candida (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-6893-18-6
Gema, Αθήνα, 7/2012
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 14.93 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 15 εκ, 368 γρ, 326 σελ.
Γαλλικά (γλώσσα πρωτοτύπου)
Περιγραφή

Σ` έναν τόπο φανταστικό στη Νότια Αμερική, τρεις γυναίκες της ίδιας οικογένειας μοιάζουν να είναι ταγμένες στο ίδιο πεπρωμένο: ν` αποκτήσουν μια κόρη και να μην μπορούν ποτέ ν` αποκαλύψουν το όνομα του πατέρα. Ονομάζονται Ρόζα, Βιολέτα και Βέρα Κάντιντα. Είναι όλες τους παθιασμένες για ελευθερία αλλά και κάπως μελαγχολικές, θαρραλέες αλλά δέσμιες της μοίρας του φύλου τους. Από τις τρεις τους, μόνο η Βέρα Κάντιντα τολμάει να σκεφτεί ότι το πεπρωμένο δεν είναι άτρωτο. Φεύγει στα δεκαπέντε της από το νησί της, τη Βαταπούνα, και πάει στη Λαχομέρια, όπου ονειρεύεται μια ζωή χωρίς παρελθόν. Κάποιος Ιτσάγα, δημοσιογράφος στον Ανεξάρτητο, θα ταράξει συθέμελα αυτή την ελπίδα.
Ένας τόνος ανήκουστης ζωντάνιας, ένας ρυθμός κυριολεκτικά ξέφρενος και μια γραφή που γοητεύει. Αυτό ακριβώς χρειαζόταν για να φτιαχτεί απ` αυτόν το μύθο μια παγκόσμια ιστορία: η ιστορία της γυναίκας και του άντρα, της γυναίκας και των παιδιών της. Μια ιστορία αγάπης σε τελική ανάλυση, μεταφερμένη στο σύμπαν ενός τροπικού παραμυθιού, όπου η Veronique Ovalde έχει συγκεντρώσει όλα τα θέματα -και τα πλάσματα- που αγαπάει.
Από Βιβλίο σε Βιβλίο, η Veronique Ovalde επιβάλλεται στη γαλλική λογοτεχνική σκηνή. Μετά την επιτυχημένη υποδοχή, από τους κριτικούς αλλά και το κοινό, των μυθιστορημάτων Toutes choses scintillant και Les homes en general me plaisent beaucoup, πήρε το βραβείο France Culture-Telerama 2008 για το μυθιστόρημά της Et mon Coeur transparent.
Το μυθιστόρημα `Όσα ξέρω για τη Βέρα Κάντιντα` έχει τιμηθεί με τα βραβεία Renaudot des lyceens 2009, France Televisions 2009 και Grand prix des lectrices de Elle 2010.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]