Ορφικά
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-352-690-2
Κάκτος, Αθήνα, 2003
Γλώσσα: Ελληνική, Αρχαία || Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ελληνική, Αρχαία
€ 19.07 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
13 x 21 εκ., 422 σελ.
τ. 2
Περιγραφή

Έργο της δημώδους-πρακτικής ορφικής παράδοσης που ασχολείται με την τελετουργική και ιαματική δύναμη των λίθων, μεταφορά της σοφίας που, κατά την παράδοση, αποκάλυψε ο Ερμής στους ανθρώπους.
Ορφισμός είναι η μυστικιστική θρησκευτική τάση η οποία κάνει την εμφάνισή της ως οργανωμένο κίνημα τον 6ο αιώνα π.Χ. με μια σειρά μυστικιστικών θρησκευτικών ποιητών, των ορφικών. Θεμελιωτής των βασικών δογμάτων της θρησκευτικής αυτής τάσης σε ένα πρώιμο μυθικό επίπεδο θεωρείτο ο Θρακιώτης Ορφέας, τον οποίο οι οπαδοί του τοποθετούσαν πριν τον Όμηρο, αλλά η ιστορικότητά του αμφισβητήθηκε έντονα, ήδη από την αρχαιότητα. Ο Ορφέας ήταν ο ιδρυτής της λατρείας του Διόνυσου Ζαγρέα, μιας λατρείας που, από ό,τι φαίνεται αποτελούσε τη βάση του ορφισμού.
Οι ποιητές, λοιπόν, του ορφισμού ήταν συνήθως μύστες και ιερείς της νέας θρησκευτικής τάσης και, λαμβάνοντας την ονομασία τους από τον αρχηγέτη τους, τον Ορφέα, ονομάζονταν Ορφείς, με αποτέλεσμα στην παράδοση να μαρτυρείται η ύπαρξη περισσότερων του ενός Ορφέων, οι οποίοι συγχέονται με τον μυθικό αρχηγέτη. Έτσι, τα έργα των ορφικών ποιητών, είτε από λάθος της παράδοσης είτε σκόπιμα από τους συγγραφείς τους, αποδόθηκαν στον αρχικό Ορφέα και έλαβαν την γενική ονομασία Ορφικά.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΚΕΙΜΕΝΟ - ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
ΛΙΘΙΚΑ
ΛΙΘΙΚΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ
ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΠΕΡΙ ΛΙΘΩΝ
ΟΣΟΙ ΤΩΝ ΛΙΘΩΝ ΕΙΣ ΑΝΑΚΩΧΗΝ ΖΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΙΚΥΜΙΑΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
Α. ΟΡΦΕΑΣ
Β. ΟΡΦΙΚΟΙ
Γ. ΟΡΦΙΚΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ
Δ. ΑΡΧΑΙΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΟΡΦΕΩΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΛΙΘΩΝ
ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΥΡΙΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:27:40