Ορθοδοξία, έθνος και ιδεολογία
Επιστημονική ημερίδα, 7 Σεπτεμβρίου 2005
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-85057-5-9
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 18.25 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 241 γρ., 152 σελ.
Περιγραφή

Τα παιδιά στην Ελλάδα συχνά τελειώνουν το σχολείο με την πεποίθηση ότι ανήκουν σε ένα ανώτερο έθνος, στο οποίο οφείλει ολόκληρη η ανθρωπότητα να αποτίει φόρο τιμής. Επιπλέον μαθαίνουν ότι το έθνος αυτό δεν μπόρεσε να μεγαλουργήσει σε όλους τους τομείς στα νεότερα χρόνια, γιατί ήταν υπόδουλο στους Τούρκους επί 400 χρόνια. Και γιατί τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη δεν του επέτρεψαν, αδικώντας το, να ανακτήσει την παλιά του λαμπρότητα και τα παλιά του εδάφη, λησμονώντας πως, όταν εμείς χτίζαμε παρθενώνες, εκείνοι ζούσαν στα δέντρα.

Οι διατυπώσεις αυτές καλλιεργούν στους νέους ένα αίσθημα αδικίας, πικρίας και μοιρολατρίας που τους εμποδίζει να καταλάβουν πως η ατομική και κοινωνική πρόοδος εξαρτάται από τους ίδιους και όχι από τους κακούς ξένους που μας εμποδίζουν. Επιπλέον η αναφορά στο "εμείς", "εμείς χτίσαμε παρθενώνες", "εμείς γράψαμε τις τραγωδίες", συντέμνει τον ιστορικό χρόνο και τον προβάλλει σε ένα ανιστόρητο και μεταφυσικό παρόν.

Ο εκσυχρονισμός της ελληνικής εκπαίδευσης δεν θα γίνει μόνο με νομοθετικές πράξεις που αφορούν το γραφειοκρατικό μέρος του εκπαιδευτικού συστήματος ή τη διδακτική μεθοδολογία. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα κυρίως κρίνεται στο ιδεολογικό επίπεδο και αν δεν αλλάξει το ιδεολογικό στίγμα του ελληνικού σχολείου, δεν μπορούμε να μιλάμε για εκσυγχρονισμό. [...] Η σημερινή ημερίδα οργανώθηκε με σκοπό να συμβάλει σε έναν ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης, επηρεάζοντας τον τρόπο σκέψης και τον τρόπο θεώρησης του εαυτού μας και του κόσμου που μας περιβάλλει.

(από την εισαγωγή του Γιώργου Θαλάσση)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ
ΛΕΩΝ ΜΠΡΑΝΓΚ: ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΙΣΗΣ: Η ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ
ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ: ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΙΔΕΟΛΟΓΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 4η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΗΝ 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΥΠΡΙΟΥ: Η ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΤΩΝ ΝΕΟΡΘΟΔΟΞΩΝ
ΣΤΕΛΛΑ ΜΕΖΙΛΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΙΔΕΩΔΗ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΩΣ ΑΡΧΗΓΟ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΤΗΝΙΩΤΗΣ: ΕΥΣΕΒΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ: Ο ΝΕΥΤΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ
ΕΦΗ ΓΑΖΗ: Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΣΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ
ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΚΛΑΠΑΚΗ: Ο ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ FAURIEL ΣΤΟΝ HERZFELD Η ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΜΑΤΑΛΑΣ: ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΜΠΟΥΡΛΗΣ: ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ: Η ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ «ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΥ ΛΑΟΥ» ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗ: Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΩΣ ΜΕΣΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ
Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00