Οι ψυχολογικές επιδράσεις του κρασιού
Gli effetti psicologici del vino (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-9963-706-58-7
Αρμίδα, Λευκωσία, 1/2013
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ιταλική
€ 9.95 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Βιβλίο (άγνωστο δέσιμο)
21 x 13 εκ, 100 γρ, 80 σελ.
Περιγραφή

Ο Edmondo de Amicis ( Ιταλία, 1846 - 1908 ), συγγραφέας πολυγραφότατος και από τους πιο αγαπητούς της εποχής του, είναι γνωστός στα ελληνικά γράμματα με το ταξιδιωτικό του βιβλίο "Κωνσταντινούπολη" και το παιδικό μυθιστόρημα "Η καρδιά".
Με την εξαιρετική ποιητική και μεταφραστική ικανότητά του, ο Κωνσταντίνος Κοκολογιάννης παρουσιάζει σήμερα στο αναγνωστικό κοινό, ένα διαφορετικό δείγμα από το έργο του de Amicis. Πρόκειται για το έργο "Οι ψυχολογικές επιδράσεις του κρασιού" που είναι μια παρουσίαση που έκανε, υπό το θέμα αυτό ο συγγραφέας, στη Φιλοτεχνική Ένωση του Τορίνου το1889 και η οποία εκδόθηκε με τον τίτλο "Il vino" το 1889 στο Μιλάνο και το 1890 στο Τορίνο.
Το έργο αναφέρεται στο κρασί και εμμέσως στις κοινωνικές προεκτάσεις που είχε την εποχή του, την οποία χαρακτήριζε η αυξανόμενη αστυφιλία της μεταενωτικής Ιταλίας.
Στο κείμενο σκιαγραφούνται, με παραστατικότητα και επιλεκτική λεπτομέρεια, οι ανθρώπινοι χαρακτήρες με τις διαφορετικές επιδράσεις που δέχονται από το κρασί, στη συμπεριφορά και την έμπνευση. Οι οξυδερκείς ψυχολογικές παρατηρήσεις περιγράφουν, με λόγο βαθιά ποιητικό, τη μέθη, από τα πρώτα της σκιρτήματα μέχρι την ολοκληρωτική επικράτησή της, στον άθρωπο. Ο αναγνώστης εύκολα βρίσκει τις λαβές για ν’ανασυνθέσει με τη φαντασία του την εικόνα της εποχής και εύλογα διερωτάται κατά πόσο οι επιδράσεις του κρασιού έχουν διαφοροποιηθεί στη δίκη του, σύγχρονη εποχή.
Όπως γράφει ο συγγραφέας, υπάρχουν δυο κρασιά. "Το ένα είναι δηλητήριο που παρασύρει στην τεμπελιά, στη νωθρότητα , στη φυλακή, στον τάφο. Αυτό είναι το κρασί της φυγής, του πολέμου, του αίσχους. Το άλλο, είναι το κρασί που σηκώνει την ίδια στιγμή το ποτήρι, το μέτωπο και τη σκέψη. Είναι το κρασί που βάζει στον εργάτη τη δύναμη στα μπράτσα και το τραγούδι στα χείλη. Είναι η ευθυμία του καθημερινού μας γεύματος, ο εορτάζων της συμφιλίωσης και των επιστροφών, το ευλογημένο αφέψημα που ζεσταίνει τις φλέβες των ηλικιωμένων, που τονώνει την πολυπόθητη ανάρρωση των παιδιών μας, που προσθέτει ένα χαμόγελο στη φιλία και μια ανάφλεξη στον έρωτα. Το δεύτερο αίμα του ανθρώπινου γένους".