Οι ταβέρνες της παλιάς Θεσσαλονίκης
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-256-098-3
Εξάντας, Αθήνα, 1/1991
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 10.83 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
15 x 23 εκ., 128 σελ.
Περιγραφή

Από τον Μεσαίωνα ακόμα, τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση, τα χάνια, τα χαμαιτυπεία και οι ταβέρνες βρίσκονταν έξω από τα τείχη των πόλεων, κοντά στις πύλες. Όταν εξέλιπε η ανάγκη της προστασίας των πόλεων με τείχη, τα ευαγή αυτά ιδρύματα μεταφέρθηκαν μέσα σης πόλεις και κατά προτίμηση στις αγορές, εκεί που κυκλοφορούσε πολύς κόσμος. Στην αρχή τα χάνια ήταν συνάμα και μπουρδέλα και ταβέρνες, αλλά με τον καιρό οι καινούριες συνθήκες ζωής επέφεραν το διαχωρισμό τους. Τα μπουρδέλα έμειναν έξω από τις πόλεις, τα χάνια άρχισαν να λειτουργούν στις ακραίες συνοικίες, πάντοτε όμως κοντά στις οδούς επικοινωνίας της πόλης με την ύπαιθρο, και οι ταβέρνες στα πιο πολυσύχναστα μέρη των αστικών κέντρων.
Εδώ στη Σαλονίκη οι πιο πολλές ταβέρνες βρίσκονταν στο Βαρδάρη και, όπως αναφέρει ο Τούρκος περιηγητής Εβλιά Τσελεμπή που πέρασε από την πόλη μας στα 1668, υπήρχαν τότε στη Σαλονίκη τριακόσιες σαράντα οκτώ ταβέρνες και καπηλειά. Στις αρχές του 19ου αιώνα σ` όλο το μήκος της οδού που θα ονομαστεί αργότερα Εγνατία υπήρχαν υπόγειες ταβέρνες, που σ` αυτές έπιναν τα ρακιά τους οι Τούρκοι για να μη τους βλέπουν οι ραγιάδες. Για τις ταβέρνες που ήταν γύρω από την Καμάρα, η παράδοση αναφέρει ότι οι ιδιοκτήτες τους ξεμονάχιαζαν τους γενίτσαρους, τους μεθούσαν και τους έριχναν στους βόθρους. Θα πείτε: γιατί οι ταβερνιάρηδες, κατά κανόνα άνθρωποι αγαθοί, γίνονταν φονιάδες; Η αφόρητη τρομοκρατία που ασκούσαν οι γενίτσαροι και η εκμετάλλευση των χριστιανών είχε ξεπεράσει κάθε όριο και οι ραγιάδες, μη μπορώντας να τους πολεμήσουν τους Τούρκους μ` άλλο τρόπο, τους εξαφάνιζαν ρίχνοντάς τους στους βόθρους των μαγαζιών τους χωρίς ν` αφήνουν ίχνη.
Κατά τα τέλη του προηγούμενου αιώνα υπήρχαν στην Εγνατία και αρκετές εβραϊκές και πολλές ελληνικές ταβέρνες, όπως:
-του Παπαρούνα, στη γωνία της Εγνατίας με την οδό Αγίου Χαραλάμπους (σημερινή οδό Εξαδακτύλου)·
-του Μαντζανόπουλου, στη γωνία της Εγνατίας με την οδό Βασιλέως Καρόλου·
-του Σίφκου, στην Καμάρα. Ο Σίφκος έφερε στη Σαλονίκη την πρώτη λατέρνα, που έπαιζε τότε μόνο τουρκικούς σκοπούς. Η ταβέρνα είχε για έμβλημα το ρητό:
«Όταν έχεις φίλε πίνε, κι αν δεν έχει πάλι πίνε, μα αν έχεις και δε δίνεις, να μην έρχεσαι να πίνεις». [...]

Πρόλογος
Οι ταβέρνες
Τα κέντρα διασκεδάσεως
Τα καφέ αμάν
Τα καφέ σαντάν
Τα χάνια
Τα ξενοδοχεία
Τα χοροδιδασκαλεία

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00