Ο Φρόυντ σε διακοπές: Τόμος ΙΙΙ: Το ξέχασμα ενός κύριου ονόματος
Freud on Holiday : Volume IΙI: The Forgetting of a Proper Name (τίτλος πρωτοτύπου)
Μετάφραση: Πανάγου, Ελεάννα
Καλλιτέχνης: Kivland, Sharon
Επιμέλεια κειμένου: Σαρόγλου, Ελένη, εκδότρια
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-99662-3-8
1η έκδ.
Γλώσσα: Αγγλικά || Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 12.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
15 x 23 εκ., 123 γρ., 46 σελ.
Περιγραφή

Η Sharon Kivland είναι εικαστικός και συγγραφέας. Η δουλειά της μεταλλάσσεται παίρνοντας διάφορες μορφές, ενώ έχει παρουσιαστεί διεθνώς μέσα από εκθέσεις και δημοσιεύσεις.

Με το βιβλίο αυτό συνεχίζεται το έργο της καλλιτέχνιδας με γενικό τίτλο Ο Φρόυντ σε διακοπές / Freud on Holiday. Οι τρεις τόμοι της σειράς (Freud Dreams of Rome, vol. I, Information As Material, 2006 / Μία διαταραχή της μνήμης, τομ. II, Κύβος Εκδόσεις Τέχνης, 2007 / Το ξέχασμα ενός κύριου ονόματος, τομ.ΙΙΙ) καταπιάνονται με την ιδιαίτερη σχέση που η καλλιτέχνιδα έχει αναπτύξει με το έργο του Σίγκμουντ Φρόυντ. Μέσα από φωτογραφίες και δοκίμια και με εργαλείο τη φαντασία, τα βιβλία της Κίβλαντ επιστρέφουν σε ταξίδια που ο Φρόυντ έκανε (ή ονειρεύτηκε να κάνει) σε τόπους αρχαιολογικής σημασίας ανά την Ευρώπη.

Το τελευταίο βιβλίο της σειράς με τίτλο Το ξέχασμα ενός κύριου ονόματος, τόμ. ΙΙΙ, περιγράφει μια σειρά από δυνατότητες για διακοπές, το πρόβλημα της επιλογής προορισμού και χρόνου, ζητήματα σε σχέση με το κόστος και την ευκολία, τη σωστή παρέα και το κατάλληλο περιβάλλον. Περιγραφές από δρομολόγια τρένων, δωμάτια ξενοδοχείων και μενού εστιατορίων, ενώ το όνομα ενός εστιατορίου ξεφεύγει από την μνήμη στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου. Υπάρχει μια αναπάντεχη σύνδεση με την υστερία και ένα ακόμα όνομα ξεχνιέται στην πορεία, μαζί με ένα χρονολογικό λάθος που προκαλεί αμηχανία. Στο τέλος, τα ξεχασμένα ονόματα επανέρχονται στη μνήμη, ενώ μια πολυσυζητημένη εικόνα χάνεται για πάντα.

Το συγκεκριμένο βιβλίο ανήκει στην κατηγορία των artists’ books αν και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ταξιδιωτικό, ψυχολογικό (καλλιτεχνικό πείραμα με ποικιλία ψυχαναλυτικών ερμηνειών) καθώς και λογοτεχνικό (σύμφωνο με το περίτεχνο πρότυπο γραφής του Μπόρχες).


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:27:30