Ο Ρώσος μαθηματικός Γκρίσα Πέρελμαν
Επιμέλεια κειμένου: Γραμμένος, Θεοφάνης Γ.
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-6640-58-2
Τραυλός, Αθήνα, 11/2009
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 18.25 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Απροσδιόριστο δέσιμο
14 x 21 εκ., 336 σελ.
Περιγραφή

2000, Μάιος, Βοστώνη:
το Ινστιτούτο Μαθηματικών Clay ορίζει τα επτά σημαντικότερα άλυτα προβλήματα των Μαθηματικών, και αθλοθετεί το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων για το καθένα.
2002, Νοέμβριος, Αγία Πετρούπολη:
ο ιδιοφυής ρώσος μαθηματικός Γκριγκόρι [Γκρίσα] Πέρελμαν `ανεβάζει` στο διαδίκτυο την απόδειξή του για την Εικασία του Πουανκαρέ: ένα από τα επτά δυσεπίλυτα προβλήματα -που ταλάνιζε τους σημαντικότερους μαθηματικούς από τις αρχές του 20ού αιώνα- είχε βρει τον `δάσκαλό` του.
2006, Αύγουστος, Μαδρίτη:
η κοινότητα των μαθηματικών αναμένει τον Γκρίσα να παρευρεθεί στην τελετή απονομής του Μεταλλίου Φιλντς (το μαθηματικό ισοδύναμο του βραβείου Νόμπελ) και να αποδεχτεί την τιμητική του διάκριση. Ο εκκεντρικός 40χρονος μαθηματικός -κλεισμένος με τη μητέρα του σε ένα φτωχικό δυάρι- περιφρονεί φίλους και συναδέλφους και δηλώνει απών.
2009, Οκτώβριος, Αγία Πετρούπολη:
`Η συνάντησή μας δεν έχει κανένα νόημα`, απαντά ο Γκρίσα στον πρόεδρο της επιτροπής του Ινστιτούτου Clay, και -άκαμπτος στις πεποιθήσεις του- απορρίπτει κατηγορηματικά το ένα εκατομμύριο δολάρια.
Πώς κατόρθωσε αυτός ο τόσο αινιγματικός μαθηματικός να `αλώσει` το πρόβλημα, εντελώς μόνος, αποκομμένος από την κοινωνία και τους δυτικούς συναδέλφους του; Τι είδους δημιουργικές διεργασίες τροφοδότησαν την απρόσκοπτη σκέψη του με τέτοια υπολογιστική ισχύ ώστε να εξωθήσει τις έννοιες των μαθηματικών στα απώτατα όρια της λογικής; Κάτω από ποιες συνθήκες εκπαιδεύτηκε και με ποια ιδεώδη ανδρώθηκε στη Σοβιετική Ένωση της μετασταλινικής εποχής; Πώς κατέληξε να απαξιώσει χρήματα και φίλους, και γιατί αρνείται κάθε επικοινωνία με ολόκληρο τον κόσμο;
Εντυπωσιασμένη από τη μοναδικότητα αυτού του χαρακτήρα αλλά και από την ιδιομορφία αυτού του φαινομένου των μαθηματικών, η συγγραφέας-μαθηματικός Masha Gessen αφιερώθηκε στην εξιστόρηση της απίστευτης βιογραφίας του Γκρίσα Πέρελμαν.
Μια αληθινή ιστορία, ένα μαθηματικό μυστήριο, το έπαθλο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, και η μοίρα μιας ιδιοφυίας στον σημερινό μας κόσμο.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:21:25