Ο πλατωνικός ηγέτης
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-99863-5-9
Δεσμός, Αθήνα, 7/2012
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 15.90 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 520 γρ., 381 σελ.
Περιγραφή

Το παρόν σύγγραμμα θέτει υπό έρευνα το ήθος κυρίως του πολιτικού ηγέτη, του οποίου την επιστήμη ο Πλάτων θεωρεί ως την ανώτερη και την ευγενέστερη όλων των άλλων επιστημών.Η όλη εργασία έχει δημιουργηθεί με βάση τις σκέψεις του Πλάτωνα, δομημένη στις σύγχρονες αντιλήψεις γενικά περί ηγεσίας, τεχνική η οποία αποτελεί και την πρωτοτυπία της.
Οι σκέψεις του Πλάτωνα συμπλέκονται με ανάλογες του Αριστοτέλη και των άλλων φιλοσόφων, ενώ συγχρόνως σημειώνονται και οι κριτικές προς τον Πλάτωνα από σύγχρονους μελετητές του.
Από όλες τις διαχρονικής αξίας πολιτικές θέσεις του Πλάτωνα επελέγησαν να επαναληφθούν στο παρόν σύγγραμμα, εκείνες οι οποίες ανταποκρίνονται όχι μόνο στις σημερινές, αλλά και στις μελλοντικές απαιτήσεις της πολιτικής.
Μία τέτοια απαίτηση είναι η εξέλιξη και η αντικατάσταση των ιδεολογιών στην πολιτική από την επιστήμη, όπως αυτή οραματίσθηκαν ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης και στην παρούσα εργασία προτείνεται.
Η είσοδος στον Πλατωνικό Ηγέτη γίνεται με το κεφάλαιο που αφορά την καθαυτή φιλοσοφία της ηγεσίας και τ` οποίο περιλαμβάνει τα χαρακτηριστικά της, την ιστορία και τους σκοπούς της.
Στα χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα τονίζονται ο έρωτας και η σοφία από τα οποία πρέπει να διακατέχεται ο πολιτικός ηγέτης, ώστε με τέχνη να συνθέτει τις αντιτιθέμενες καταστάσεις και να κινεί την κοινωνία προς την ενότητα και την ευδαιμονία της.
Όσον αφορά για την ιστορική εξέλιξη του ήθους της πολιτικής ηγεσίας, μέσα από τις Πλατωνικές αναφορές, συμπεραίνεται, ότι προϋπήρξε η θεοκρατική εποχή, ακολούθησε αυτή των `δαιμόνων`, θεϊκών ανθρώπων και τέλος επικράτησαν οι αρχές και οι νόμοι.
Συμπέρασμα εξέλιξης του πολιτικού ήθους, τ` οποίο συμπίπτει και με την ιστορική επιβεβαίωση των πολιτικών συστημάτων κατ` εποχή.
Επίσης, μέσα από τα λεγόμενα του Πλάτωνα, εξάγονται και οι σκοποί του πολιτικού ηγέτη και αυτοί είναι:
- Η συνεχής μέριμνα για την ευημερία των πολιτών.
- Η καλλιέργεια σεβασμού προς τα θεία, η οποία θεοσέβεια κατά τον Αριστοτέλη αποτελεί πηγή ενέργειας, ενώ η ασέβεια προς τον Θεό κατά Πλάτωνα, συνεπάγεται σε αυτοκαταστροφή.
- Να δημιουργήσει καλούς καγαθούς πολίτες, ώστε να είναι ενάρετοι, σώφρονες και δίκαιοι, με ενότητα και φιλία μεταξύ τους.
- Να βιώνουν και να δημιουργούν οι πολίτες ελεύθεροι, αλλά `εν δικαιοσύνη`, εντός του συνόλου της κοινωνίας.
- Να καταστήσει την πόλη αυτάρκη σε δύναμη και πλούτο. [...]


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00