Ο Μπους στη Βαβυλώνα. Η νέα αποικιοποίηση του Ιράκ
Bush in Babylon (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-325-532-1
Άγρα, Αθήνα, 5/2004
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 17.16 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 416 γρ., 263 σελ.
Περιγραφή

Η εισβολή και η κατάληψη του Ιράκ από τις Ήνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία - με την εκ των υστέρων έγκριση της επαναποικιοποίησης αυτής από τον ΟΗΕ - σημαδεύει μια στροφή στην παγκόσμια Ιστορία και την ανανέωση του πολέμου δύο αιώνων που διεξάγει ο Βορράς ενάντια στον Νότο. Όποια κι αν είναι η τελική έκβαση, η επίθεση και η κατοχή στο Ιράκ από την Αμερικάνικη Αυτοκρατορία και τον ματοβαμμένο Βρετανό βοηθό της - και η Αντίσταση που προκάλεσαν - θα διαμορφώσουν την πολιτική στον 21ο αιώνα. Σ` αυτό το γεμάτο πάθος προκλητικό βιβλίο, ο Τάρικ Άλι επιχειρηματολογεί ενάντια στην άποψη που βλέπει την ιμπεριαλιστική κατοχή σαν τη μόνη βιώσιμη λύση για την αλλαγή καθεστώτος σε διεφθαρμένα και δικτατορικά κράτη. Η Αμερικανική Αυτοκρατορία, όπως κι οι προκάτοχοί της, δρα πρώτα απ` όλα για το δικό της συμφέρον. Τώρα, όπως και πριν, είναι οι πολιτικές, οικονομικές και στρατηγικές ανάγκες των ΗΠΑ εκείνες που καθορίζουν την εξωτερική τους πολιτική. Το βιβλίο ο Μπούς στη Βαβυλώνα είναι πάνω απ` όλα μια ιστορία της ιρακινής αντίστασης ενάντια σε παλιές και νέες αυτοκρατορίες. Οι επεμβάσεις των αυτοκρατοριών στο παρελθόν δημιούργησαν ένα στρώμα συνεργατών που μπορούσαν να ανατραπούν μόνο με μιαν επανάσταση.
Η τραγωδία, όμως, του Ιράκ έχει και τα εσωτερικά της αίτια. Οι ριζοσπάστες συνταγματάρχες, οι θαρραλέοι κομμουνιστές και οι φλογεροί μπααθικοί απέτυχαν να εγκαθιδρύσουν μια σταθερή, δίκαιη και δημοκρατική πολιτεία και έτσι επέτρεψαν στον ιμπεριαλισμό να επανέλθει.
Όπως και το προηγούμενο έργο του ίδιου συγγραφέα, Η σύκρουση των φονταμενταλισμών, το παρόν βιβλίο παρουσιάζει μια θαυμάσια ιστορία του πολιτισμού, έναν από καρδιάς φόρο τιμής στους μεγάλους ποιητές του Ιράκ και του αραβικού κόσμου, η επιρροή των οποίων παρέμεινε ισχυρή σε ολόκληρη τη μακρά περίοδο της εξορίας τους και που τώρα είναι ενωμένοι στην ποιητική τους αντίσταση στην πρόσφατη καταστροφή.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ
2. ΟΙ ΓΑΜΟΙ ΤΩΝ ΤΣΑΚΑΛΙΩΝ
3. ΜΙΑ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΩΝ
4. ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ
5. ΜΠΑΑΘΙΣΜΟΣ: ΣΑΝΤΑΜ ΚΑΙ ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΓΙΑ
6. ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ
7. ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΣΑΝ ΕΠΙΛΟΓΟΣ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: Ο CHRISTOPHER HITCHENS ΚΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ.

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:27:25