Ο μεγάλος σεισμός
Καταστροφή, δέος και ορθολογισμός στη Λισαβόνα το 1755
The Last Day : Wrath, Ruin, and Reason in the Great Lisbon Earthquake of 1755 (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-218-677-0
Κριτική, Αθήνα, 5/2010
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 16.92 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
12 x 20 εκ., 374 γρ., 336 σελ.
Περιγραφή

Νοέμβριος 1755, πρωτομηνιά, Άγιοι Πάντες, ο εγκέλαδος χτύπησε τρεις φορές τη Λισαβόνα, ισοπεδώνοντας μια από τις λαμπρότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Τεράστια παλιρροϊκά κύματα αποτέλειωσαν την καταστροφή, παρασύροντας ζωντανούς και νεκρούς. Η φωτιά που προκάλεσε ο σεισμός φούντωσε από τον δυνατό αέρα και κατέκαιγε τα πάντα για πέντε ολόκληρες ημέρες. Γη, νερό, αέρας και φωτιά, όλα τα στοιχεία της φύσης συνωμότησαν για να προκληθεί μια από τις πιο τρομερές καταστροφές στην Ιστορία. Η Λισαβόνα είχε σχεδόν σβήσει από το χάρτη.
`Αργότερα, όταν η γη σταμάτησε να τρέμει και η λεπτή σκόνη κατακάθισε για τα καλά σαν αραχνοΰφαντο πέπλο πάνω από τη Λισαβόνα, όταν η θάλασσα υποχώρησε και φώλιασε πάλι στο ήρεμο δέλτα των εκβολών του Τάγου, όταν έσβησαν και οι τελευταίες εστίες της πυρκαγιάς που κατέκαυσε τα πάντα, τότε μόνο οι επιζήσαντες θυμήθηκαν τις προφητείες... Οι προβλέψεις μιλούσαν για το χαμό της Λισαβόνας από ξηρασίες, από χολέρα, από πείνα, από επιδρομές, από σεισμούς, από καταιγίδες, από την επέλαση βλαβερών ερπετών και από την επάνοδο των ισπανών κατακτητών... Από τους άμβωνες εκφωνούνταν χειμαρρώδη κηρύγματα που καταλόγιζαν στην πόλη πλήθος αμαρτημάτων... Η ώρα της θείας δίκης πλησίαζε - αλίμονο σε όσους δεν εισάκουσαν το προσκλητήριο της μετάνοιας! Οι ιεροκήρυκες παρέπεμπαν στο βιβλίο της Αποκάλυψης...
Αυτό έπρεπε να θυμάται ο λαός, την Αποκάλυψη, με την οποία έμοιαζε όσο τίποτε άλλο εκείνες τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη η συνωμοσία γης, θάλασσας και φωτιάς που κατέστρεψε τη Λισαβόνα.`
Ποτέ στο παρελθόν η είδηση μιας φυσικής καταστροφής δεν διαδόθηκε τόσο πλατιά και δεν άφησε τόσο ανεξίτηλα τη σφραγίδα της στην εξέλιξη της ανθρωπότητας. Είχαν υπάρξει, βέβαια, και άλλες φυσικές καταστροφές, που ήταν όμως είτε πολύ παλιές, είτε ξεχασμένες. Η Λισαβόνα, πρωτεύουσα μιας αποικιακής αυτοκρατορίας που εκτεινόταν από τη Βραζιλία μέχρι την άπω Ανατολή και προπύργιο της Ιεράς Εξέτασης, ζούσε τον χρυσό αιώνα της.
Ο μαρκήσιος de Pombal, ηγετική μορφή και θεληματική προσωπικότητα, είχε λες γεννηθεί για να συγκρατήσει τους πανικόβλητους κατοίκους της Λισαβόνας και να πάρει στα χέρια του το δύσκολο έργο της ανόρθωσής της.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:27:24