Ο αρχιτέκτοντας Θουκυδίδης Π. Βαλεντής
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-8392-46-5
Νήσος, Αθήνα, 12/2007
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 36.34 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
29 x 19 εκ, 1,376 γρ, 364 σελ.
Περιγραφή

Η ερευνητική ομάδα μας ανέλαβε το 1994 το σχεδιασμό, την οργάνωση και την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος με θέμα "Αρχείο Αρχιτεκτονικού Έργου των παλαιών καθηγητών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης". Η συγκέντρωση του υλικού, η συστηματική ταξινόμηση και η μελέτη των αρχείων των αρχιτεκτόνων αυτών είναι μια πρώτη απόπειρα ιστορικής καταγραφής του έργου των καθηγητών που διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία της Σχολής στα πρώτα χρόνια της και που συγχρόνως με το σημαντικό αρχιτεκτονικό τους έργο έχουν μια ευρύτερη παρουσία στην πνευματική ζωή της χώρας.

Το αρχείο του Θουκυδίδη Βαλεντή, που αποτελεί μέρος του διευρυμένου αυτού προγράμματος, παραχωρήθηκε από την οικογένειά του, την αρχιτέκτονα Μαρία Βαλεντή και τον μουσικό Παναγιώτη Βαλεντή, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ. Το αρχείο συμπληρωμένο και με άλλο δημοσιευμένο και πληροφοριακό υλικό, όπως αναφέρεται παρακάτω, αποτέλεσε τη βάση για τη μελέτη του έργου του παλαιού καθηγητή μας, την οργάνωση έκθεσης και την έκδοση καταλόγου.

Η συστηματική μελέτη του έργου του Θ. Βαλεντή έχει σκοπό να συμβάλει στη ερμηνεία της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής, να αποκρυπτογραφήσει τις συνθετικές χειρονομίες που χαρακτηρίζουν τα επιμέρους τμήματα και το σύνολο του έργου του, να συγκρίνει και να συσχετίσει το έργο του με την αρχιτεκτονική παραγωγή σύγχρονων του αρχιτεκτόνων στον ελληνικό και διεθνή χώρο και ακόμα να διερευνήσει την αποδοχή του έργου του από τους αρχιτέκτονες και τους ιστορικούς της αρχιτεκτονικής. [...]

(από τον πρόλογο του βιβλίου)

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ Π. ΒΑΛΕΝΤΗ
ΜΑΡΙΑ ΒΑΛΕΝΤΗ
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ - ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ
ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΣΑΝ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ ΒΑΛΕΝΤΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΦΑΤΟΥΡΟΣ
ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ ΒΑΛΕΝΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ
ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ ΒΑΛΕΝΤΗΣ: Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ
ΑΓΝΗ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ ΒΑΛΕΝΤΗ
ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗΣ
Ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ ΚΙ ΕΓΩ
ΑΙΜΙΛΙΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ
ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ ΒΑΛΕΝΤΗΣ: Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ, Ο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ
Α. ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1930-1939
Β. ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1940-1961
Γ. ΤΡΙΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1961-1980
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
ΧΡΥΣΑ ΣΑΧΑΝΑ - ΣΟΦΙΑ ΤΣΙΤΙΡΙΔΟΥ
Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ Π. ΒΑΛΕΝΤΗ
ΕΓΧΡΩΜΕΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ Π. ΒΑΛΕΝΤΗ
ΠΗΓΕΣ - ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ