Ξένοι ταξιδιώτες στην Ελλάδα (333 μ.Χ. - 1821 μ.Χ.)
1800-1810: Δημόσιος και ιδιωτικός βίος, λαϊκός πολιτισμός, εκκλησία και οικονομική ζωή, από τα περιηγητικά χρονικά
Κυκλοφορεί
Πιρόγα, Αθήνα, 12/2008
Ελληνική, Νέα
€ 182.58 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Δερματόδετο
24 x 17 εκ, 1,121 γρ, 582 σελ.
τ. 3
Περιγραφή

[...] Δεκατέσσερις αιώνες ελληνικής ιστορίας και ζωής καλύπτουν τα κείμενα των περιηγητών που περιλαμβάνονται σ` αυτό τον τόμο. Από την αφήγηση των Ανώνυμου προσκυνητή που ταξίδεψε στις ελληνικές θάλασσες το 333 μ.Χ. ως το 1700. Από το "Χρονικό το Μπορντώ", ως το οδοιπορικό του Tournefort.
Ο δεύτερος τόμος θα περιλάβη τη μελέτη των περιηγητικών κειμένων του ΙΗ΄ αιώνα, και ο τρίτος τις αφηγήσεις των ταξιδιωτών της προεπαναστατικής περιόδου.
Για τη συγκέντρωση των στοιχείων ερευνήθηκαν χιλιάδες τόμοι περιηγητικών χρονικών, ιστορικών μονογραφιών και άλλων βοηθητικών πηγών. Χρειάσθηκαν χρόνια για την επισήμανση, την αξιολόγηση και την κατάταξη αυτού του πολυποίκιλου, ετερογενούς, πολυφωνικού και άνισου σε ποιότητα και αξιοπιστία υλικού.
Τα αποσπάσματα που παρουσιάζονται μεταγλωττισμένα αναφέρονται αποκλειστικά στο ανθρώπινο στοιχείο: στα προβλήματα και στις περιπέτειες του ελληνισμού των βυζαντινών χρόνων και της Τουρκοκρατίας στην καθημερινή ζωή και στον δημόσιο βίο, στην οικονομία των διαφόρων τόπων, στις κοινωνικές σχέσεις, στα ήθη και έθιμα και γενικότερα σ` ό,τι αποτελεί συμβολή στην ιστορία του έθνους και στο λαϊκό μας πολιτισμό.
Γεωγραφικές, τοπογραφικές και αρχαιολογικές πληροφορίες καταχωρούνται μονάχα σε περίπτωση που κρίνονται απαραίτητες για τη διευκρίνηση ενός θέματος, την κατανόηση του πνεύματος ή το φωτισμό του σκηνικού της εποχής. [...]

(από την εισαγωγή του πρώτου τόμου)