Νέοι κανονισμοί εσωτερ. ηλεκτρ. εγκαταστάσεων
Αναφορά στο πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 με σχετικές ερμηνευτικές σημειώσεις
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-8301-33-7
Κάπος Μιλτ. Μ., Αθήνα, 2006
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 21.20 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 17 εκ, 320 γρ, 190 σελ.
Περιγραφή

Από τη δεκαετία του 1930 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα ο πρώτος κανονισμός εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Οι εξελίξεις σ` αυτό τον τομέα επέβαλαν την έκδοση νέων κανονισμών το 1955 και τις διαδοχικές τροποποιήσεις τους κατά τα έτη 1966, 1973 και 1976.

Το 1988 έγινε αρχή ανασύνταξής τους η οποία ματαιώθηκε. Κατά τη δετία 1996-2001 συντάχθηκαν τα κείμενα των νέων κανονισμών τα οποία κατά τρόπο ανεξήγητο την τελευταία στιγμή, ενώ καθ` όλη τη διάρκεια της συζητήσεων γινόταν λόγος και αλληλογραφία για κανονισμό χαρακτηρίστηκαν ως πρότυπο του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ).

Αυτό το αποκαλούμενο πρότυπο θεωρήθηκε δυσνόητο εξ αιτίας του μεγάλου αριθμού των παραπομπών, της εμπλοκής σε κείμενα πολλών γνωστών και άγνωστων προτύπων και του κατακερματισμού του σε αδικαιολόγητα μεγάλο αριθμό πολυψηφίων παραγράφων.
Κατά τις βιβλικές γραφές, ο Θεός μπέρδεψε τις γλώσσες εκείνων που έχτιζαν τον πύργο της Βαβέλ. Όμως τότε δεν υπήρχαν ηλεκτρολόγοι στα συνεργεία ανέγερσης του βιβλικού πύργου. Γι` αυτό το λόγο έρχεται γι` αυτούς όψιμα το μπέρδεμα των γλωσσών τους. Έτσι, οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν στον ηλεκτρολόγο να μελετήσει κάποιες εκατοντάδες προτύπων με κάποιες χιλιάδες σελίδες γραμμένες στην αγγλική και σε άλλες άγνωστο πόσες γλώσσες. Σημειώνεται ότι τ` άλλα πρότυπα στα οποία παραπέμπεται ο αναγνώστης κατά 70% είναι γραμμένα στην αγγλική. Φυσικά και πολλά από τα πρότυπα στα οποία παραπέμπεται ο αναγνώστης, παραπέμπουν σ` άλλα πρότυπα. Μερικά από τα πρότυπα στα οποία γίνονται οι παραπομπές είχαν αποσυρθεί πριν από την έκδοση του υπό μορφή προτύπου παρόντα κανονισμού. Επειδή πολλοί αναγνώστες του παραπάνω προτύπου δήλωσαν αδυναμία κατανόησης των κειμένων του, κρίθηκε σκόπιμη η συγγραφή κι έκδοση του παρόντος με στόχο τη βοήθεια των αναγνωστών στην ευκολότερη κατανόηση.

Χωρίς να καταγράφονται τα κείμενα ως έχουν, γίνεται προσπάθεια απόδοσης των εννοιών τους κατά τον απλούστερο δυνατό τρόπο με προσεκτική αποφυγή αντιγραφής αυτούσιων κειμένων. [...]

(από τον πρόλογο του συγγραφέα)