Μυστικά τάγματα στην αρχαία Ελλάδα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-421-191-3
Αρχέτυπο, Θεσσαλονίκη, 6/2012
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 6.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 17 εκ, 98 σελ.
Περιγραφή

Αν και οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουν πως ξέρουν τουλάχιστον τα βασικά για την περίοδο που ονομάζουμε `ελληνική αρχαιότητα`, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.
Ο ελλαδικός χώρος φιλοξένησε στην τεράστια ιστορία του πλευρές και όψεις οι οποίες όχι απλά μας διαφεύγουν, αλλά και καταγράφονται συχνά, όχι χωρίς λόγο, ως μυστηριακή ή φιλοσοφική (με την πλήρη έννοια του όρου) γνώση.
Στα πρόσωπα των θεών, των φιλόσοφων και των δραματουργών συναντάμε μονάχα την επιφάνεια μιας εκπληκτικής πνευματικής παράδοσης, τα χίλια πρόσωπα της οποίας δημιούργησαν σχολές και μυητικές παραδόσεις για τις οποίες ξέρουμε ακόμα και σήμερα ελάχιστα.
Μέσα από τη φιλοσοφική, εσωτερική γνώση και τα αρχαία μυστήρια, ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός απέκτησε μια πνευματική δύναμη τέτοια που τον κάνει ακόμα και σήμερα διαχρονική πηγή έμπνευσης και εσωτερικής ολοκλήρωσης.
Ποιες είναι όμως οι σχολές, οι τόποι και οι φιλοσοφίες που μας επηρεάζουν ακόμα και σήμερα τόσο καθοριστικά; Από τον μυθικό Ορφέα μέχρι τον Πλάτωνα, και από τον Πυθαγόρα μέχρι τον Εμπεδοκλή και τον Πλωτίνο, η μυστική γνώση της Αρχαίας Ελλάδας σας καλεί, μέσα από την έκδοση που κρατάτε στα χέρια σας, να την προσεγγίσε!


[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]

Η Ορφική Σχολή - ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΕΛΜΑΖΗΣ
Τα Μυστήρια του Διόνυσου - J.P. CRAFTSON
Η Σχολή του Πυθαγόρα - ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΪΒΑΖΗΣ
Καβείρια Μυστήρια - ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΕΛΜΑΖΗΣ
Η Μυστική Διδασκαλία του Εμπεδοκλή - ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΟΡΑΛΗΣ
Η Μυστική Σχολή του Πλάτωνα - ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΕΛΜΑΖΗΣ
Στο Άδυτο των Ελευσίνιων Μυστηρίων - ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΟΡΑΛΗΣ
Η Σχολή του Επίκτητου - ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΟΡΑΛΗΣ
Η Νεοπλατωνική Σχολή του Πλωτίνου - ΕΡΑΤΩ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ
Βιβλιογραφία
Οι Συγγραφείς