Με τα φτερά της μνήμης
Ορόσημα μιας πολυκύμαντης ζωής
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-7837-47-9
Ντουντούμη, Αθήνα, 12/1999
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 7.61 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 264 γρ., 167 σελ.
Περιγραφή

Το έργο του Στέφανου Ευαγγελίου «Με τα φτερά της μνήμης - Ορόσημα μιας πολυκύμαντης ζωής», είναι ένα σπονδυλωτό έργο με τα εξής βασικά θέματα:
1. Η αυτοκτονία του Άρη Βελουχιώτη, που μέχρι σήμερα συγκλονίζει το πανελλήνιο. Ένας επιτελής του Άρη, ο μόνος επιζών από την ομάδα που συντρόφευσε τον αρχηγό στην τελευταία ημέρα της ζωής του, καταθέτει τις μαρτυρίες του. Ο συγγραφέας προσθέτει στην έρευνά του και άλλες καίριες μαρτυρίες και καταγράφει, λεπτό προς λεπτό, το τέλος του πρωτοκαπετάνιου.
2. Ποιος είναι ο υπαίτιος για τον αφοπλισμό του 2ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ από τους Άγγλους κατά τα Δεκεμβριανά; Πώς χρησιμοποιήθηκαν οι ταγματασφαλίτες την εποχή εκείνη και πώς εξελίχθηκαν οι υπάνθρωποι αυτοί στη νέα κατάσταση;
3. Οι μάχες στο Βίτσι-Γράμμο, το 1949, δεν έχουν ακόμα επαρκώς καταγραφεί. Με μαρτυρίες ανωτέρων και ανωτάτων αξιωματικών και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, επιχειρείται η σφαιρική και ολοκληρωμένη προσέγγιση των μαχών αυτών.
4. Καταγράφονται άγνωστες πτυχές -μέχρι σήμερα- από τη ζωή των κρατούμενων στο στρατόπεδο του Τρίκερι.
5. Παρουσιάζονται τα δραματικά γεγονότα του 1955 ανάμεσα στους Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες στην Τασκένδη. Ο αναγνώστης θα ενημερωθεί με ακρίβεια από τον συγγραφέα που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων.
6. Ο Ι. Στάλιν, αμέσως μετά το θάνατό του, αμφισβητήθηκε πρώτα και κύρια από τους ίδιους τους συμπατριώτες του. Συκοφαντήθηκε άγρια ως αιμοσταγής δολοφόνος. Έτσι είχαν άραγε τα πράγματα; Στο βιβλίο παρουσιάζονται νέα στοιχεία, άγνωστα μέχρι σήμερα στο πλατύ κοινό.
7. Μέσα στην απέραντη κι άνυδρη στέπα (Πεινασμένη Γη) της Κεντρικής Ασίας, ο συγγραφέας συναντά Έλληνες από τον Καύκασο, την Ουκρανία και τη Ρωσία, που του εξιστορούν δραματικά γεγονότα της ζωής τους.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Πρόλογος
Χωριό μου, χωριουδάκι μου
Οι γονείς μου
Τ' αδέλφια μου
Εμείς και οι κατιόντες
Παναγιώτης Κυριάκος ( Σπηλιώτης )
Και άλλος «άγνωστος» ήρωας
Στάλιν
Τσώρτσιλ
Δεκεμβριανά
Η προδοσία
Συσχετισμός δυνάμεων
Παρανοϊκή τακτική
Ταγματασφαλίτες
Ο θάνατος του πρωτοκαπετάνιου
Τρίκερι
Μιχάλης Ντούσιας. Ο Εθνοσύμβουλος της Ηπείρου
Μια πολυήμερη και βασανιστική πορεία
50 χρόνια μετά τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου
α. Στο Δυτικό Γράμμο: Ο Πύργος Στράτσιανης
β. Και στο Βίτσι: Η μάχη του Λέσιτς
Στην Τασκένδη: Τα της παροικίας μας
Η διατριβή μου
Στην εφημερίδα «Νέος Δρόμος»
Να βοηθήσουμε τους ομογενείς στην πρώην Σοβιετική Ένωση

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00