Μαύρες τρύπες
Οδηγός για ταξιδιώτες
Black Holes : A Traveler's Guide (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-04-3688-4
Κέδρος, Αθήνα, 4/2009
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 7.86 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
15 x 22 εκ., 512 γρ., 271 σελ.
Περιγραφή

Εδώ και χρόνια οι μαύρες τρύπες κεντρίζουν τη φαντασία των ανθρώπων. Τι είναι αυτή η γαλαξιακή κόλαση που φυλακίζει την ύλη και το φως και καταβροχθίζει ό,τι πέσει μέσα της; Ποιες είναι αυτές οι σκοτεινές ζώνες που δρουν αποκομμένες από το δικό μας σύμπαν και τους νόμους του; Μπορούν να μετατραπούν σε χρονομηχανές και να ανοίξουν πύλες προς παράλληλα σύμπαντα;
Οι μαύρες τρύπες είναι αντικείμενα που έχουν καταρρεύσει βαρυτικά. Έχουν μάζα ίση με εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου, ασφυκτικά συμπιεσμένη σε έναν χώρο όχι μεγαλύτερο από αυτόν του ηλιακού μας συστήματος.
Στο βιβλίο αυτό, που συνδυάζει τη γνώση με την ψυχαγωγία, o συγγραφέας του Χρόνος - Οδηγός για ταξιδιώτες , Clifford A. Pickover μας ξεναγεί σ` έναν κόσμο γοητευτικό όσο και παράδοξο. Ξεκινώντας το κάθε κεφάλαιο μ` ένα φανταστικό διάλογο μεταξύ δύο εξερευνητών που πειραματίζονται με μία μαύρη τρύπα χαμένη κάπου στο διάστημα, ο συγγραφέας παρουσιάζει με τρόπο εύληπτο και απολαυστικό ένα ευρύ φάσμα θεμάτων: από τη δομή μιας μαύρης τρύπας και τις παλιρροϊκές της δυνάμεις, τον κβαντικό αφρό και τις σκουληκότρυπες στο χωροχρόνο μέχρι τις μαθηματικές `μαύρες τρύπες` και τα φράκταλ. Απαντά στο ερώτημα εάν θα μπορούσαμε να ζούμε στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας και τι εννοούν οι επιστήμονες με την παράδοξη φράση `οι μαύρες τρύπες δεν έχουν τρίχες`, ενώ παραθέτει και πρωτότυπα ψυχαγωγικά παιχνίδια με μαύρες τρύπες.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:27:04