Λογοτεχνικά περιοδικά Θεσσαλονίκης (1889 - 1945)
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-8433-03-8
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 6.19 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
12 x 18 εκ.
Περιγραφή

Το 1989, σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, επιμελήθηκα την έκθεση `Εκατό χρόνια λογοτεχνικού περιοδικού στη Θεσσαλονίκη (1889-1989)`. Με την ευκαιρία εξέδωσα το ομώνυμο βιβλίο, που αποτελούσε κατάλογο της έκθεσης, με αναλυτική καταγραφή των λογοτεχνικών και ημιλογοτεχνικών περιοδικών της εκατονταετίας. Η έκδοση αυτή παρουσίαζε κάποια ανισότητα: επειδή έγινε βιαστικά, για να καλύψει τις ανάγκες της έκθεσης, βασίζεται σε σωστή προεργασία μόνο ως προς την περίοδο πριν από το 1950, ενώ για τη μετέπειτα η επιλογή έγινε κάπως πρόχειρα. Από τότε θεωρούσα αναγκαία την έκδοση ενός νέου βιβλίου, που θα αναφέρονταν μόνο στην περίοδο 1889-1954, καλύπτοντας έτσι την ιστορία των λογοτεχνικών περιοδικών της Θεσσαλονίκης κι αφήνοντας απ` έξω την τρέχουσα ζωή.
Η έκδοση αυτή, που πραγματοποιείται σήμερα, και πάλι από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, περιέχει εκτενή εισαγωγή που επιδιώκει να καλύψει το θέμα, γενική βιβλιογραφία για τα λογοτεχνικά περιοδικά της περιόδου, αναλυτική καταγραφή 69 τίτλων, προσωπογραφία εκδοτών και αρχισυντακτών, καθώς και ευρετήριο προσώπων και εντύπων.
Με την ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω το προσωπικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης για την εξυπηρέτηση που μου πρόσφερε κατά καιρούς, καθώς και τη διευθύντρια, κ. Μαρία Γκόλα. Ευχαριστώ επίσης, για ποικίλες υποδείξεις και εξυπηρετήσεις, τους φίλους Λέανδρο Βαζάκα, Νίκο Βασιλάκη, Γ. Θ. Βαφόπουλο, Χρίστο Βουλγαρίδη, Αχ. Γκούτα, Χρίστο Καββαδά, Βίκυ Καλαντζοπούλου, Μανώλη Κανδυλάκη, Μπάμπη Καράογλου, Παναγιώτη Κόκκα, Αρχέλαο Κουτσούρη, Κλείτο Κύρου, Γ. Μαυρομουστάκη, Γιάννη Μέλφο, Δήμητρα Μήττα, Θόδωρο Μίντζα, Παν. Οικονόμου, Ρούλα Παπαδημητρίου, Κώστα Πλαστήρα, Κώστα Σάλτα, Β. Σαμπανόπουλο, Ελένη Τίκη, Καλλιόπη Τούμπου και Μάνο Χαριτάτο.


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Πρόλογος
Σύντομη επισκόπηση
Επιλογή γενικής βιβλιογραφίας
Τα έντυπα
Τα πρόσωπα
Ευρετήρια

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2020-12-03 11:07:49