Λεξικό μυκηναϊκών τεχνικών όρων
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-206-441-2
Παπαδήμας Δημ. Ν., Αθήνα, 1996
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 53.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Δερματόδετο
22 x 29 εκ., 406 σελ.
Περιγραφή

Το `Λεξικό Μυκηναϊκών Τεχνικών Όρων` καλύπτει ένα μεγάλο κενό στη διεθνή βιβλιογραφία. Η έκδοσή του ήταν ένα από τα desiderata της Μυκηναϊκής Φιλολογίας και Αρχαιολογίας. Το εγχείρημα όμως δεν ήταν εύκολο, αφού αυτός που θα ανελάμβανε ένα τέτοιο έργο, θα έπρεπε να πληροί δυο προϋποθέσεις:
α) να έχει τεχνικές γνώσεις και
β) να γνωρίζει τα μυκηναϊκά κείμενα και τα αρχαιολογικά ευρήματα.
Η κ. Τέση Σαλή συνεδύαζε αυτές τις δυο σπάνιες ιδιότητες. Απόφοιτος του ΕΜΠ (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών) και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας), όπου μυήθηκε στη μυκηναϊκή γραφή και γλώσσα από την διακεκριμένη καθηγήτρια κ. Δήμητρα Θεοφανοπούλου - Κοντού, ανέλαβε το δύσκολο -λόγω της φύσεως του θέματος αλλά και της φύσεως των μυκηναϊκών κειμένων- αυτό έργο και μας το έφερε σε αίσιο πέρας. Σ` αυτό την εβοήθησαν οι ποικίλες γνώσεις της αλλά και η σπάνια συνδυαστική ικανότητα, με την οποία είναι προικισμένη. Με χαρά, βέβαια, της παρασχέθηκε, όπου το χρειάστηκε, βοήθεια γλωσσολογικής υφής.
Το `Λεξικό Μυκηναϊκών Τεχνικών Όρων` είναι έργο μνημειώδες. Τα νέα κείμενα Γραμμικής γραφής Β, που αναμένεται να δημοσιευθούν αλλά και αυτά που υπάρχει ελπίς να φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, σε καμμία περίπτωση δεν θα μειώσουν την αξία του βιβλίου αυτού, που, φυσικά, αν χρειαστεί θα συμπληρωθεί. Αυτονόητο είναι ότι το έργο της κ. Σαλή θα υποβοηθήσει τα μέγιστα την έκδοση ενός νέου `Λεξικού της μυκηναϊκής Ελληνικής`, που θα αντικαταστήσει τα ήδη παλαιωμένα της Morpurgo, και των Chadwick-Baumbach, του Προμπονά, του Fr Aura Jorro.


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00