Κοσμορεύμα
Cosmowave
Κυκλοφορεί
Ιδιωτική Έκδοση, Αθήνα, 4/2011
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα || Αγγλικά
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ελληνική, Νέα
eBook, PDF
Περιγραφή

Στο www.cosmowave.gr εκδόθηκε το βιβλίο-site του Νίκου Βλαντή με τίτλο "Κοσμο-Ρεύμα". Προέκυψε από συνεργασία του συγγραφέα με τον Γιώργο Ίκαρο Μπαμπασάκη και η μεταφορά του περιεχομένου σε δυναμικό site ήταν ιδέα και πρωτοβουλία του Χρίστου Δρούγα. Η φόρμα δικαιώνεται από το περιεχόμενο. Είναι ένα βιβλίο-αρχείο πηγών, στις οποίες μπορεί κανείς να ανατρέξει απευθείας μέσω Ίντερνετ: λήμματα της wikipedia, ντοκιμαντέρ, επιστημονικά άρθρα, on line βιβλία, κ.ά. Το "Κοσμο-Ρεύμα" διαβάζεται σχεδόν μονοσήμαντα από Η/Υ, tablet, e-reader. Η εκτύπωσή του το δεσμεύει, περιορίζει δραματικά την εμπειρία της ανάγνωσής του. Το καθιστά λιγότερο χρήσιμο, διότι το παγιώνει, ενώ πρόκειται για ένα έργο σε εξέλιξη (θα γίνονται συχνά ανανεώσεις του) και (φιλοδοξεί να είναι) μια αφετηρία ερευνών από τον αναγνώστη.

Κείμενο δοκιμιακής φύσης, συνιστά μια πρωτογενή απόπειρα κατάταξης της γνώσης και της πληροφορίας με την οποία βομβαρδίζεται σήμερα ο καθένας καθημερινά, κάτω από ένα σκεπτικό το οποίο δομήθηκε με κριτήριο την προστασία της ελεύθερης σκέψης από τη "δικτατορία των κάθε είδους ειδικών" και την αναδυόμενη - λόγω της κρίσης - ιδεολογική πόλωση και φανατισμό. Υπόθεση εργασίας της έρευνας είναι πως η φυσική φιλοσοφία συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο που επηρεάζει ισχυρά την κοινωνική ανάπτυξη, την οικονομία, την πολιτική και ηθική στάση του ανθρώπου. Υπόθεση επαληθεύσιμη ίσως από την κοσμοθέαση του Χριστιανισμού που μεσουρανούσε τον Μεσαίωνα και την υπερβατική ηθική, το φεουδαρχικό σύστημα, την κοινωνική στασιμότητα που τον τροφοδοτούσε. Αλλά και από τη σημερινή μηχανιστική/ υλιστική αντίληψη του κόσμου, που γεννήθηκε από την επιστημονική επανάσταση (16-19ος αιώνας) και γέννησε τον καπιταλισμό, τον κομμουνισμό, την κερδοσκοπία, τη νεωτερική κοινωνία στην οποία ακόμη ζούμε.

Ωστόσο, από τα τέλη του 19ου αιώνα και ένθεν, έχει ξεσπάσει μία νέα επιστημονική επανάσταση: μέσα από τα πειράματα του Μάξγουελ πάνω στον ηλεκτρισμό, τις πρωτοποριακές εφευρέσεις του Τέσλα, την ανακάλυψη του πυρήνα του ατόμου από τον Ράδερφοντ, τις εντυπωσιακές θεωρίες του Αϊνστάιν, τις εξακριβωτικές κβαντικές έρευνες του μεταπολέμου και ώς τα σημερινά συναρπαστικά πειράματα-θαύματα του C.E.R.N., μία νέα κοσμοθέαση έχει γεννηθεί. Αποδεικνύει πειραματικά πως ο κόσμος γύρω μας είναι εύπλαστος, μη συμπαγής, ευμετάβλητος. Η νέα θέαση του κόσμου εμποδίζεται από το να κατευθύνει την κοινωνική ανάπτυξη, την οικονομία, να γεννήσει μια νέα ηθική και πολιτική προσέγγιση και νέες αξίες, από την παγιωμένη μηχανιστική-υλιστική θέαση, που έχει εδραιωθεί χάρη στα αμετακίνητα συμφέροντα των τραπεζικών μονοπωλίων, αλλά και από τη θεοποίηση, εκ μέρους των σκεπτόμενων ανθρώπων, ορισμένων στοχαστών...

Add: - Upd: 2021-03-17 18:26:58