Κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας Β΄ γυμνασίου
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-442-369-9
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 15.52 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 846 γρ., 496 σελ.
Περιγραφή

Το βιβλίο αυτό ελπίζουμε να αποτελέσει ένα συνταξιδιώτη στο ταξίδι της αναγνωστικής περιπέτειας που ξεκινά με αφορμή κάθε λογοτεχνικό κείμενο που περιλαμβάνεται στο βιβλίο "Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Β΄ Γυμνασίου".
Προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε κάθε λογοτεχνικό κείμενο με την ιδιαίτερη δυναμική που έχει, τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο κάθε συγγραφέας ξεδιπλώνει το θέμα του, αναπτύσσει την πλοκή του, διαμορφώνει τους χαρακτήρες του. Ακολουθήσαμε, λοιπόν, έναν τρόπο ανάλυσης που συνδέει το περιεχόμενο του έργου με τις αφηγηματικές τεχνικές και τους αφηγηματικούς τρόπους, τις γλωσσικές, εκφραστικές και υφολογικές επιλογές των συγγραφέων. Γι` αυτό οι αναφορές στην τεχνική, στο περιεχόμενο, στην τέχνη της αφήγησης, στη γλώσσα και στο ύφος δεν υπάρχουν μόνο σε ξεχωριστές ενότητες αλλά επισημαίνονται συχνά και στη συνολική ερμηνευτική προσέγγιση του κειμένου. Πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο γίνεται πιο κατανοητό ότι η μορφή και το περιεχόμενο ενός λογοτεχνικού έργου αλληλοκαθορίζονται.
Εκτός από τα προηγούμενα κάθε κείμενο συνοδεύεται από:
- σύντομα βιογραφικά και εργογραφικά στοιχεία των συγγραφέων
- ένταξη του έργου στην εποχή κατά την οποία γράφτηκε προκειμένου να γίνουν πιο κατανοητές οι συνθήκες μέσα στις οποίες και κάτω από τις οποίες επηρεάστηκε
- χρήσιμες πληροφορίες και επισημάνσεις για τις διάφορες λογοτεχνικές σχολές, για τις αφηγηματικές τεχνικές και τους τρόπους της αφήγησης, τα αφηγηματικά είδη
- πραγματολογικές πληροφορίες, γενικές ή ειδικές, που είναι απαραίτητες για την προσέγγιση του κειμένου [...] (από τον πρόλογο των συγγραφέων)


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2024-03-15 10:00:25