Καμπαλά
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-7720-80-1
Διώνη, Αθήνα, 11/2011
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 9.94 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 230 γρ., 141 σελ.
Περιγραφή

Η Καμπαλά, εσωτεριστική διδασκαλία του Εβραϊσμού, δεν έπαυσε ανά τους αιώνες να ελκύει το ενδιαφέρον τόσο των μελετητών όσο και των απλών ανθρώπων. Η μελέτη της έχει διαδοθεί με ταχύτατο ρυθμό καθώς το Διαδίκτυο αποτελεί πολύτιμη πηγή πληροφοριών. Το βιβλίο αυτό, καρπός πολύχρονης συστηματικής μελέτης, προσφέρει μία πανοραμική εικόνα της εξέλιξης της Καμπαλά, από τις αρχές της και μέχρι σήμερα. Ο αναγνώστης θα έχει επίσης την ευκαιρία να γνωρίσει ορισμένα αποσπάσματα του Ζόχαρ -κυριώτερου έργου της Καμπαλά- όπως και κείμενα των σοφών του Χασσιδισμού.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι
Ετυμολογία: Τι είναι η Καμπάλα - Πηγή της ο Εβραϊκός Μυστικισμός - Αρχαιότερα κείμενα: Hekhalot (Τα Δώματα), Βιβλίο του Ενώχ, Μαασέ Μερκαβά (Διήγηση του Άρματος), Σέφερ Γιετσιρά (Το Βιβλίο του Σχηματισμού).
ΚΕΦΑΛΑΙΟ II
Εξέλιξη της Καμπαλά στον Μεσαίωνα - Σύνθεση τον Ταλμούδ - Σχόλια στο Σέφερ Γιετσιρά - Έξαρση εβραϊκού μυστικισμού στην Προβηγκία - Σέφερ Μπαχίρ - Ισαάκ ο Τυφλός - Το κίνημα των 'Χασσιδέι Ασκενάζ' - Οι καββαλιστές της Χερόνα - Ναχμανίδης - Αμπουλάφια - Γκικατίλα.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ III
Εμφάνιση του Βιβλίου του Ζόχαρ - Θεωρίες για την πατρότητα του Βιβλίου - Συμεών μπαρ Γιοχάι, Μωύς ντε Λεόν - Μεταφράσεις από Ζ. ντε Πωλύ και Σ. Μόπσικ, Σεφιρότ - Ζόχαρ και Τορά.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV
Έξωση των Εβραίων της Ισπανίας - Διασπορά στη Μεσόγειο - Ανάπτυξη της Καμπαλά στο Σάφεδ της Παλαιστίνης - Μ. Κορντοβέρο - Ισαάκ Λούρια - Λουριανική Καμπαλά.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ V
Ο ψευδομεσσίας Σαμπετάι Τσβη και το κίνημα τον Σαββατιανισμού - Κέντρο των οπαδών του η Θεσσαλονίκη. Πώς ασπάσθηκε τον Μωαμεθανισμό - Το άδοξο τέλος του - Οι Φρανκίστες - Εμφάνιση του Χασσιδισμού - Μπάαλ-Σεμ-Τοβ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI
Πρακτική Καμπάλα - Επίκληση του Ονόματος - Πώς σώθηκε ο Μπάαλ σεμ Τοβ; Αρχαγγελικά Αλφάβητα - Σύγχρονη Καμπαλά - Διαδίκτυο και Καμπαλά.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΖΟΧΑΡ
ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
Η ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ
ΠΡΟΥΠΑΡΞΗ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ
ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΗ
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ
ΤΟ ΑΣΜΑ ΑΣΜΑΤΩΝ
ΤΟ ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΓΧΩΡΕΣΗΣ
ΟΙ ΝΥΧΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ
Η ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
ΜΙΑ ΠΑΡΑΒΟΛΗ
Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΣ ΕΥΧΕΤΑΙ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II - ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΧΑΣΣΙΔΙΜ
Η ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΑΛ ΣΕΜ ΤΟΒ
ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΑ
ΤΟ ΦΥΛΛΟ
Η ΟΔΟΣ
ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΑΑΛ-ΣΕΜ-ΤΟΒ
ΜΙΑ ΠΑΡΑΒΟΛΗ
ΑΦΟΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΜΠΑΑΛ-ΣΕΜ-ΤΟΒ
ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΧΩΡΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ
ΑΦΟΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΡΑΒΒΙΝΟΥ ΝΑΧΜΑΝ ΤΟΥ ΜΠΡΑΣΛΑΒ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2018-09-03 09:20:21