Ιστορώντας τον Άγιο Γεράσιμο
Τον νέον ασκητή και θαυματουργό τον εν Κεφαλληνία
Κυκλοφορεί
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 63.60 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
23 x 30 εκ., 2,115 γρ., 451 σελ.
Περιγραφή

Το βιβλίο «Ιστορώντας τον Άγιο Γεράσιμο» εκδόθηκε με αφορμή την επετειακή ημερομηνία των 500 χρόνων από τη Γέννηση του Αγίου και ακολουθεί την πορεία του από τα Τρίκαλα Κορινθίας που γεννήθηκε μέχρι όλα τα μέρη που επισκέφθηκε.

Η έρευνα των δημιουργών δεν περιορίστηκε στον Κεφαλληνιακό χώρο, αλλά επεκτάθηκε στην Ιθάκη, στην Πάτρα, το Μεσολόγγι, στο Αγρίνιο, το Αιτωλικό, στα Τρίκαλα της Κορινθίας, στον Πειραιά και την Αθήνα, όπου πολλοί ναοί φιλοξενούν εικόνες του Αγίου, οι περισσότερες αφιερώματα Κεφαλλήνων. Οι εξαιρετικές στο σύνολό τους εικόνες που αφορούν τον Άγιο Γεράσιμο αποκαλύπτουν τους καλλιτέχνες αφ’ ενός που τις δημιούργησαν, αλλά και τον εντολέα που παρακινούμενος από βαθιά πίστη και ευγνωμοσύνη παρήγγειλε το κάθε έργο.

Το έργο είναι χωρισμένο σε δυο μέρη. Στο πρώτο υπάρχει φωτογραφική ανατύπωση της Ακολουθίας του Αγίου στις 20 Οκτωβρίου που τυπώθηκε στην Βενετία το 1789, το Πατριαρχικό σιγίλλιο του 1622, κείμενο εισαγωγικό του συγγραφέα-ερευνητή, συντομότατη παρουσίαση των αγιογραφιών, βιβλιογραφία-υμνογραφία και σχόλια σε δυο απεικονίσεις του Αγίου σε παλαιά έγγραφα.

Το δεύτερο μέρος αποτελείται από επιμέρους ενότητες στις οποίες βρίσκονται ταξινομημένες όλες οι απεικονίσεις του Αγίου προστάτη της Κεφαλλονιάς: Με μοναχική αμφίεση, με ιερατική αμφίεση, με άλλους Αγίους, σκηνές βίου (κοίμησή Του κ.α.), χαρακτικά - αργυρόγλυπτα, ιερό σκήνωμα, πανόραμα, τοιχογραφίες.

(www.greeknewsonline.com, 5 Απριλίου 2010)


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00