Θεσσαλονίκη νεράιδα, βασίλισσα, γοργόνα
Αρχαιολογική περιδιάβαση από την προϊστορία έως την ύστερη αρχαιότητα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-7760-68-5
Ζήτρος, Θεσσαλονίκη, 10/2001
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 23.33 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
15 x 23 εκ., 596 γρ., 211 σελ.
Περιγραφή

Ακολουθώντας το μίτο της Αριάδνης στο λαβύρινθο των αιώνων επιδιώκεται η ανάπλαση, με τα μέχρι τώρα στοιχεία, της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και του Θερμαϊκού κόλπου. Μύθοι, παραδόσεις, γραμματειακές πηγές, αρχαιολογικά δεδομένα, όλα μαζί συμβάλλουν στην ανασύνθεση της μικροϊστορίας του τόπου αυτού. Ξεκινώντας από την υποθετική διαμόρφωση του μυχού, με τις διάφορες οικιστικές εγκαταστάσεις, στα χρόνια της προϊστορίας, η Πολυξένη Αδάμ-Βελένη προσπαθεί στη συνέχεια να φωτίσει τους σκοτεινούς αιώνες της πρωτοϊστορίας, να ερμηνεύσει τους λόγους της άνθησης πολλών και σημαντικών πόλεων στους αρχαϊκούς και κλασικούς χρόνους, να περιγράψει τη μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου πολιτική κατάσταση, να εξηγήσει τους λόγους που οδήγησαν τον Κάσσανδρο στην ίδρυση μιας πόλης, της Θεσσαλονίκης, συνοικίζοντας 26 πολίσματα. Παρουσιάζει τα λαμπρά οικοδομικά δημόσια και ιδιωτικά συγκροτήματα των αυτοκρατορικών χρόνων και τη μεγαλόπνοη μετατροπή της πόλης από πρωτεύουσα της ρωμαϊκής επαρχίας της Μακεδονίας σε έδρα του τετράρχη Γαλέριου.
Στη δύση της αρχαιότητας, ο Κωνσταντίνος και ο Θεοδόσιος, φιλοδοξώντας να διατηρήσουν τη λάμψη της, την εξωράισαν με μεγαλόπρεπα κτήρια, δίνοντάς της τη δυνατότητα να ανθίσει και στους βυζαντινούς χρόνους ως συμβασιλεύουσα.
Φθάνοντας στην εποχή μας, στα χρόνια μετά την απελευθέρωση της πόλης από τον τούρκικο ζυγό, απεικονίζεται μέσα από τα αρχεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων η περιπετειώδης πορεία της αρχαιολογικής έρευνας σε αυτήν την πολύπαθη πόλη με την ιστορία των 6.000 χρόνων.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Εισαγωγή
Η Νεολιθική Εποχή στον Θερμαϊκό κόλπο
Η Εποχή του Χαλκού στον Θερμαϊκό κόλπο
Η Εποχή του Σιδήρου και οι πρωτοϊστορικοί χρόνοι
Αρχαϊκοί και κλασικοί χρόνοι
Τα πρώτα 100 χρόνια από την ίδρυση της Θεσσαλονίκης
Ρωμαίοι: Η νέα δύναμη από τη Δύση
Η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα της ρωμαϊκής επαρχίας
Από τον Γαλέριο στον Θεοδόσιο: Η εποχή των χαμένων ονείρων
Αντί επιλόγου
Βιβλιογραφία

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2016-11-18 11:19:03