Η φύση και οι Έλληνες
Ο κόσμος και η φυσική
Nature and the Greeks (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-7122-35-3
Τραυλός, Αθήνα, 2000
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 15.72 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 322 γρ., 250 σελ.
Περιγραφή

Το Φεβρουάριο του 1948. Ο Erwin Schrodinger έδωσε τέσσερις δημόσιες διαλέξεις στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Δουβλίνου με τίτλο `Η φύση και οι Έλληνες `. Το περιεχόμενο αφορούσε τη σχέση της επιστήμης με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, τη διερεύνηση του μεγαλειώδους βήματος που συντελέστηκε στην ιστορία των ιδεών εκείνη την εποχή, την αποκαλούμενη εποχή `γέννησης της επιστήμης` - ένα θέμα εντυπωσιακό και διαχρονικό.
Στο έργο του `Η Φύση και οι Έλληνες`, ο Schrodinger ανιχνεύει χρονολογικά τα δύο βασικά αδιέξοδα της σύγχρονης σκέψης: τη ριζική διχοτομία μεταξύ θρησκευτικού και επιστημονικού λόγου, και την κρίση αυτογνωσίας που προκύπτει από την επαφή με τη Φύση. Μελετώντας τους προσωκρατικούς διανοητές, ο στόχος του Schrodinger δεν είναι απλώς διδακτικός και ιστορικός. Πάνω απ` όλα σκοπεύει να φωτίσει το παράδοξο της σύγχρονης επιστήμης, η οποία πιστεύει ότι προσεγγίζει την ολοκλήρωση της όσο περισσότερο κατανοεί το ανέφικτο του πράγματος.
O μεγάλος πρωτοπόρος της θεωρητικής φυσικής είχε το ταλέντο - τη σπάνια ικανότητα - να διατυπώσει σε λιγότερο από εκατό σελίδες, αυτό που οι περισσότεροι συγγραφείς δεν κατάφερναν να εκφράσουν σε έργα με πέντε φορές μεγαλύτερο όγκο. Το έργο του `H φύση και οι Έλληνες` είναι μία από τις καλύτερες στιγμές της συγγραφικής δραστηριότητάς του. Επιπλέον, η έντυπη παρουσίαση των διαλέξεών του, είναι αρτιότερη από τα κείμενα των ομιλιών του, δεδομένου ότι έχει προσεχθεί ιδιαίτερα - από τον ίδιον - η πυκνότητα των ιδεών και ο κομψός τρόπος έκφρασης.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
Η ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΦΥΣΙΚΗ
Ι. ΑΙΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ
ΙΙ. Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΝΟΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ
ΙΙΙ. ΟΙ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΙ
IV. Ο ΙΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ
V. Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΞΕΝΟΦΑΝΗ, ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ Ο ΕΦΕΣΙΟΣ
VI. ΟΙ ΑΤΟΜΙΚΟΙ
VII. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ; Η ΠΡΩΙΜΗ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ «ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ»
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 'Η ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ'
ΟΙ ΠΡΟΣΩΚΡΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΟΝΟΜΑΤΩΝ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΟΡΩΝ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:26:44