Η μάχη των Αθηνών 1944
Ο ματωμένος Δεκέμβριος
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-6740-67-1
Περισκόπιο, Αθήνα, 12/2008
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 5.97 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
28 x 21 εκ, 451 γρ, 114 σελ.
Περιγραφή

Μια από τις τραγικότερες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας ήταν ο Δεκέμβριος του 1944, που έμεινε στη μνήμη όσων την έζησαν ως "Τα Δεκεμβριανά". Επί έναν και πλέον μήνα η, μόλις απελευθερωμένη από τη γερμανική κατοχή, Αθήνα είχε μετατραπεί σε θέατρο πολεμικών συγκρούσεων ανάμεσα στον ΕΛΑΣ και τις κυβερνητικές και βρετανικές δυνάμεις. Ήταν μια μάχη τόσο άγρια και ανελέητη που ακόμη και σήμερα προκαλεί ερωτήματα σχετικά με τους λόγους για τους οποίους Έλληνες εκδήλωσαν τόσο μίσος εναντίον Ελλήνων.

Στον τόμο αυτόν των "Μεγάλων Μαχών" διερευνώνται με νηφαλιότητα όλα τα ιστορικά στοιχεία με σκοπό την εξαγωγή ενός αντικειμενικού συμπεράσματος όσον αφορά τα αίτια και τις αφορμές του δράματος.

Οι συγγραφείς αναλύουν διεξοδικά τη Μάχη των Αθηνών, επεξηγούν τη στρατηγική των αντιπάλων και τα αποτελέσματά της και αναδεικνύουν το αγεφύρωτο ιδεολογικό χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών το οποίο οδήγησε στη μοιραία σύγκρουση. Επιπλέον παρουσιάζεται η Συμφωνία της Βάρκιζας, η οποία διέψευσε με οικτρό τρόπο τις ελπίδες για ειρήνη, στη σωστή της βάση. Η προσέγγιση αυτή όμως δεν θα ήταν επιστημονικά άρτια εάν η γενιά εκείνης της εμφύλιας σύγκρουσης δεν κατέθετε την άποψή της. Γι` αυτό τον λόγο στο βιβλίο φιλοξενούνται συγκλονιστικές μαρτυρίες βετεράνων μαχητών των Δεκεμβριανών και από τις δύο πλευρές.

Τα κείμενα εμπλουτίζονται με αποκαλυπτικά ντοκουμέντα, σπάνιες φωτογραφίες, πρωτότυπους χάρτες, καθώς και εξαιρετικές αναπαραστάσεις στολών του Γιάννη Μυλωνά, ειδικού ενδυματολόγου-οπλογνώστη του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ - (4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1944 - 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1945) Ο ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ - ΟΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΩΣ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΚΙΖΑΣ (2-12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1945) - ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΚΕΝΟ ΓΡΑΜΜΑ
Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ
ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ - ΟΙ ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ
ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΤΥΧΕΣ
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ