Τα ΑΣΚΙ και οι συλλογές τους
Συλλογικό έργο
Επιμέλεια κειμένου: Ηλιού, Φίλιππος, 1931-2004
Εξαντλημένο
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 3.02 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 15 εκ, 100 γρ, 47 σελ.
Περιγραφή

Τα "Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας" είναι μια αστική μη κερδοσκοπική επιστημονική εταιρεία. Ιδρύθηκε το 1992, από μια ομάδα ιστορικών και πολιτικών επιστημόνων, με σκοπό τη δημιουργία ενός επιστημονικού και αρχειακού χώρου, επικεντρωμένου στην ιστορία των κοινωνικών κινημάτων του 20ού αιώνα, με κύριο μέλημα την ελεύθερη πρόσβαση σε αρχεία τα οποία, μέχρι τότε, εθεωρούντο απόρρητα και μη προσβάσιμα σε ειδικούς και στο ενδιαφερόμενο κοινό.

Ο αρχικός πυρήνας των συλλογών της Εταιρείας συγκροτήθηκε από τέσσερις αρχειακές ενότητες: α. Το τμήμα του αρχείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, το οποίο μετά τη διάσπαση του 1968, περιήλθε στην κατοχή του ΚΚΕ εσωτερικού. β. Το Αρχείο των ραδιοφωνικών σταθμών "Ελεύθερη Ελλάδα" και "Φωνή της Αλήθειας", που λειτούργησαν στα χρόνια 1947-1968 στο εξωτερικό, για να εκφράσουν την πολιτική του παράνομου Κομμουνιστικού Κόμματος. γ. Το Αρχείο του ΚΚΕ εσωτερικού από τα χρόνια της δικτατορίας έως το 1986. δ. Το αρχείο του κόμματος "Ελληνική Αριστερά" (1986-1989).

Στις τέσσερις αυτές ενότητες περιέχονται, συχνά ως αυτόνομες αρχειακές μονάδες, σημαντικές συλλογές για την Εθνική Αντίσταση: πρωτότυπα έγγραφα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΠΕΕΑ, της Εθνικής Αλληλεγγύης και άλλων αντιστασιακών οργανώσεων.

Επίσης, τεκμήρια από τη ζωή και τη δράση των πολιτικών προσφύγων και των οργανώσεών τους στις ανατολικές χώρες έως την εποχή του επαναπατρισμού τους, στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1980. Τις αρχειακές σειρές συμπληρώνει μια εξαιρετικά πλούσια συλλογή εντύπων: περιοδικά και εφημερίδες, σημαντικό τμήμα της εκδοτικής παραγωγής του ΚΚΕ στο εξωτερικό, σπάνια βιβλία αλλά και έντυπα, μεγάλος αριθμός παράνομων εφημερίδων, προκηρύξεων και αφισών.

Στα δέκα χρόνια της λειτουργίας τους τα ΑΣΚΙ μπόρεσαν να πολλαπλασιάσουν τον αρχειακό τους πλούτο (με σημαντικότατα αποκτήματα: το αρχείο του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ, το αρχείο της προδικτατορικής ΕΔΑ, τη δωρεά της οικογένειας Κόρακα, αλλά και τμήματα των αρχείων του Ναπολέοντα Ζέρβα και του ΕΔΕΣ, της οργάνωσης νεολαίας "Ρήγας Φεραίος", του Α. Μπριλλάκη, του Ν. Σμπαρούνη, του Αλ. Σβώλου, των Αλ. και Γ. Μυλωνά, του Αλ. Ξύδη, του Μιχ. Κύρκου, του Στ. Κασιμάτη, του Πατριωτικού Μετώπου, της Δημοκρατικής Άμυνας, του ΠΑΚ, του Εθνικού Αντιστασιακού Συμβουλίου, αντιδικτατορικών κινήσεων της Δυτικής Ευρώπης, εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων, της Εργατικής Διεθνιστικής Ένωσης και άλλα, προσεγγίζοντας έτσι τα δυόμισι εκατομμύρια έγγραφα), τον όγκο της εξειδικευμένης βιβλιοθήκης τους, το φωτογραφικό τους αρχείο, τις συλλογές παράνομου τύπου, αφισών και προκηρύξεων καθώς και τη συλλογή μαγνητοφωνημένων μαρτυριών.

Στις σελίδες που ακολουθούν, περιέχονται συνοπτικές πληροφορίες για τις συλλογές αρχειακών τεκμηρίων, φωτογραφιών και εντύπων που φυλάσσονται στα ΑΣΚΙ.