Ο κύβος του άγιου Βασίλη
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-7549-52-5
Ίτανος, Αθήνα, 12/2010
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 15.07 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Σκληρόδετο
Περιγραφή

Το βιβλίο αυτό γράφτηκε μετά από προσωπική ερευνητική εφαρμογή σε τάξεις νηπιαγωγείου, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν νεότερες νευροψυχολογικές απόψεις για τη λειτουργία του εγκεφάλου και σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις, όπως επίλυση προβλήματος (κατασκευής κύβου), βιωματική μάθηση, αλληλεπίδραση στην ομάδα και γνωστική σύγκρουση, διαδικασία αναστοχασμού.
Σε αυτό το μεθοδολογικό πλαίσιο αναπτύχθηκαν ποικίλοι νοητικοί συλλογισμοί, στρατηγικές και μαθηματικές δεξιότητες, όπως απαρίθμηση, σύγκριση, μέτρηση, σχεδίαση γεωμετρικών σχημάτων, σύνοψη χαρακτηριστικών (κριτηρίων) αυτών, χειρισμός σχέσεων στο χώρο, ενώ με διαδικασίες σύνοψης - καταγραφής της επιστολής του τέλους επιδιώχθηκε η ανάδειξη και η υποστήριξη μεταγνωστικών δεξιοτήτων των παιδιών, δηλ. να μπορούν να εξηγούν τον τρόπο σκέψης τους και να στοχάζονται σε αυτά που έμαθαν, με απώτερο σκοπό τη σταθεροποίηση της μαθηματικής γνώσης.
Η παραπάνω ερευνητική εφαρμογή παρουσιάστηκε στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΝΕΔΙΜ (Ένωση Ερευνητών για τη Διδακτική των Μαθηματικών) στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Οκτ. 2009).
Το παρόν βιβλίο μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλά στα χέρια του εκπαιδευτικού, καταρχήν σαν επιστημονικά τεκμηριωμένο διδακτικό υλικό Μαθηματικών για την προσέγγιση μαθησιακών στόχων αυτών, αφού τα σύγχρονα προγράμματα υποστηρίζουν δραστηριότητες με νόημα για τα παιδιά, ώστε να καλλιεργούν μαθηματικές δεξιότητες για να επιλύουν προβλήματα, αλλά και σαν διαθεματικό κείμενο σε γλώσσα, εικαστικά, θεατρική τέχνη κ.α.


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]