Παράξενες Μέρες
  •  
  • Παράξενες Μέρες: 121 εγγραφές
Διεύθυνση Επικοινωνίας
Στ. Ψυχουντάκη 10
741 00 Ρέθυμνο
Τηλέφωνο
28310 27323 , 6973978315
Email
strangedaysbooks@gmail.com
Ιστορικό
Οι Παράξενες Μέρες είναι μια κοινωνική συνεταιριστική ομάδα για τις εκδόσεις με έδρα το Ρέθυμνο. Έχουμε εκδώσει ως τώρα περισσότερους από 125 τίτλους μέσα σε δέκα χρόνια.
Στη σειρά μας Παράξενες μέρες στην Ελλάδα παρουσιάζουμε νέους κυρίως αλλά και καταξιωμένους Έλληνες συγγραφείς. Στη σειρά Παράξενες μέρες στον κόσμο αναδεικνύουμε λογοτεχνικές φωνές από κάθε χώρα, έχοντας μάλιστα κυκλοφορήσει στα ελληνικά βιβλία συγγραφέων προτού καν εκδοθεί το βιβλίο στη χώρα τους.

Στη σειρά Παράξενες Μέρες–συλλογές παρουσιάζουμε συλλογές διηγημάτων από νέους ή και πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς που έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς διηγήματος που διοργανώνουμε.

Στη σειρά Βιβλιοθήκη, τυπώνουμε ξανά κλασικά βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει στο παρελθόν τα οποία δεν έχουν εκδοθεί ή δεν κυκλοφορούν πια στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα όμως εκδώσαμε και βιβλία που δεν έχουν μεταφραστεί ποτέ στα ελληνικά.

Δημιουργήσαμε το Φεστιβάλ της Άμμου σε συνεργασία με το λογοτεχνικό περιοδικό eyelands.gr -ένα αυτοσχέδιο λογοτεχνικό φεστιβάλ με αναγνώσεις ποιημάτων και διηγημάτων, αφηγήσεις, θεατρικές παραστάσεις, μουσική, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας.
Το φεστιβάλ της Άμμου είναι μια διοργάνωση που βασίζεται στον αυθορμητισμό όσων συμμετέχουν. Αυτοσχεδιάζουμε στον τρόπο που θα γίνει, στον τρόπο που θα διαβαστούν τα κείμενα, στην μουσική και στο παραδοσιακό μας πάρτυ στην άμμο. Κοινό μας σημείο η αγάπη για τη γραφή αλλά αυτή είναι μόνο μια αφορμή για να φτιάξουμε μια μεγάλη παρέα που γιορτάζει στην άμμο ενός νησιού τις τελευταίες μέρες κάθε καλοκαιριού.
Στηρίζεται μόνο στον αυθορμητισμό μας! Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν
Ξεκινήσαμε το καλοκαίρι του 2015 στην παραλία του Άη Γιάννη στο νησί της Γαύδου και συνεχίσαμε μέχρι και το 2021. Το 2019 το φεστιβάλ έγινε δεκτό στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα για τα φεστιβάλ της Ευρώπης Festivals for Europe κάτι που μας έδωσε τη δυνατότητα να διεθνοποιήσουμε τη διοργάνωση και να καλέσουμε συγγραφείς, ποιητές και καλλιτέχνες από το εξωτερικό. Το 5ο φεστιβάλ έγινε στις 23 και 24 Αυγούστου στην παραλία Ποσείδι στη Χαλκιδική.
Το 2020 λόγω των ειδικών συνθηκών το φεστιβάλ επέστρεψε στην Κρήτη, στην παραλία Κομμός στο Ηράκλειο.
Δημιουργήσαμε το εργαστήρι συγγραφής «Γράφουμε Ιστορίες». Το φθινόπωρο του 2020 ξεκίνησε το έβδομο διαδικτυακό μας εργαστήρι ενώ έχουν εκδοθεί τέσσερα βιβλία με τη δουλειά της ομάδας που δημιουργήθηκε από το πρώτο, το δεύτερο, το τέταρτο και τοέκτο εργαστήρ. Ακόμη πιο φιλόδοξο σχέδιο όμως ήταν τα Eyelands Book Awards που το 2023 διοργανώθηκαν για έκτη χρονιά. 

Το 2019 οι Παράξενες Μέρες ήταν ο μοναδικός εκδοτικός οίκος από την Ελλάδα που πήρε την έγκριση για την υλοποίηση ενός μεταφραστικού προγράμματος από την πολιτιστική πλατφόρμα Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα Strange Days in Europe περιλαμβάνει την μετάφραση πέντε βιβλίων στα Ελληνικά από χώρες της Ένωσης.
Το πρώτο βιβλίο αυτού του προγράμματος είναι «Η καρδιά που γυρνάει» του Ιρλανδού Ντόναλ Ράιαν, (μετάφραση Γρηγόρης Παπαδογιάννης) ακολούθησε η νουβέλα του Δανού Μπγιορν Ράσμουσεν: Το δέρμα είναι η ελαστική θήκη που περιβάλλει το σώμα ολόκληρο (μετάφραση Σωτήρης Σουλιώτης) και το συγκλονιστικό «Έπος των άστρων της αυγής» του Αλβανού συγγραφέα Ρούντι Ερεμπάρα σε μετάφραση Έλσον Ζγκούρη. Και τα τρία αυτά βιβλία έχουν τιμηθεί με το Λογοτεχνικό Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκδόθηκαν επίσης στο ίδιο πρόγραμμα η ποιητική συλλογή «Φως, Έρωτας, Θάνατος», του νομπελίστα Ισπανού ποιητή Βιθέντε Αλεϊξάντρε (μετάφραση: Νάνσυ Αγγελή) και τα ανατρεπτικά κείμενα του πρωτοπόρου συνθέτη και συγγραφέα Ερίκ Σατί «Τα τετράδια ενός θηλαστικού». Τρία ακόμη βιβλία, μεταφράστηκαν από τα ελληνικά στα ισπανικά μέσα από το ίδιο πρόγραμμα. Τα βιβλία μας διατίθενται στην Ισπανία μέσω του πρακτορείου Arcobaleno της Μαδρίτης.

εκδόσεις Παράξενες Μέρες
Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση
Επικοινωνία: Στ Ψυχουντάκη 10, Ρέθυμνο
Tηλέφωνα: 6976694974 & 6973978315
Email: strangedaysbooks@gmail.com
ιστοσελίδα για την Ελλάδα: www.paraxenesmeres.gr
για το εξωτερικό: www.strangedaysbooks.gr
facebook: www.facebook.com/STRANGEDAYSBOOKS Κεντρική Διανομή για την Αθήνα:
«Συμμετρία» Ανώνυμη εταιρεία διακίνησης εμπορίας και έκδοσης βιβλίων
Στ. Τσαλαβούτα 3 – Περιστέρι – 121 31, Αθήνα / Τ: 211 104 1900 (30 γραμμές)
Βιβλιοπαραγωγή ανά έτος
Θεματικές κατηγορίες