Σφετσιώρης, Δημήτρης Κ.
Φυσικοθεραπευτής, D.E.A. en Biomecanique et Physiologie du Mouvement, Universite Paris XI, Διδάκτορας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Δημήτρης Σφετσιώρης από τα χρόνια των σπουδών του στη Φυσικοθεραπεία διέγνωσε ότι η επιστήμη του δεν είναι μια παροχή υγείας στηριγμένη στον εξοπλισμό και τις κτιριακές εγκαταστάσεις, αλλά η φυσικοθεραπεία στηρίζεται αποκλειστικά στην επιστημονική επάρκεια του Φυσικοθεραπευτή.

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στη Φυσικοθεραπεία αποφάσισε να συνεχίσει την εκπαίδευσή του με σκοπό να επεκτείνει το γνωσιακό του πεδίο και να υπηρετήσει το όνειρό του. Έτσι επέλεξε να σπουδάσει εξαρχής την επιστήμη της Εμβιομηχανικής και της Φυσιολογίας της Κίνησης φεύγοντας στο Παρίσι.

Η ανάλυση των αρθροκινητικών προβλημάτων τόσο της σπονδυλικής στήλης όσο και των άκρων, που απαιτεί ειδικές επιστημονικές γνώσεις, που εντάσσονται στην επιστήμη της Εμβιομηχανικής, είναι απαραίτητη τόσο για την πρόληψη δυσλειτουργιών όσο και για την αποκατάσταση των ήδη εγκατεστημένων. Η επαρκής γνώση της φυσιολογίας των ανθρωπίνων συστημάτων, κύρια όμως της Φυσιολογίας της Κίνησης, είναι απαραίτητη για τη σωστή πρόβλεψη της εξέλιξης του θεραπευτικού σχήματος, αλλά και για την επιλογή των θεραπευτικών μέσων, που τα φυσιολογικά τους αποτελέσματα υποστηρίζουν τη χρήση τους.

Η προσπάθειά του υπήρξε επιτυχής και επιστεγάστηκε με την απόκτηση του μεταπτυχιακού τίτλου «D.E.A. en Biomecanique et Physiologie du Mouvement», Universite Paris XI. Παράλληλα με τις συγκεκριμένες σπουδές ήρθε σε επαφή με τη κλινική φυσικοθεραπεία, παρακολούθησε πλήθος σχετικών σεμιναρίων και εκπαιδεύσεων. Εξειδικεύτηκε μάλιστα ως φυσικοθεραπευτής στην Έρευνα και στη Φυσιολογία και τη Ψυχοφυσιολογία καθώς και στη Χαλάρωση. Οι συγκεκριμένες εξειδικεύσεις αναγνωρίστηκαν επίσημα και στην Ελλάδα με σχετικές αποφάσεις του αρμόδιου φορέα, του Ινστιτούτου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

- Πιστοποιητικό Εξειδίκευσης σε θέματα «Διερεύνησης της Κεντρικής και Περιφερικής Αγωγής».
- Πιστοποιητικό Εξειδίκευσης σε θέματα «Φυσιολογίας της Mυϊκής και Ψυχοαισθητικής εργασίας και Xαλάρωσης»
Ο επίσημος κύκλος σπουδών του ολοκληρώθηκε με την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών που αξιολογήθηκε και επιβραβεύτηκε από τους κριτές με άριστα.

Ο Δημήτρης Σφετσιώρης δίδαξε για δέκα χρόνια στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας, στις σχολές Φυσικοθεραπείας και Εργοθεραπείας. Συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής σε πολλά επιστημονικά συνέδρια, συμπόσια και ημερίδες, με περισσότερες από 80 ομιλίες. Έχει συγγράψει βιβλία για την επιστήμη του και δημοσίευσε πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.
τίτλοι
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2008 Κινησιολογία : Εισαγωγή, άνω άκρο: Ένα εγχειρίδιο για την κινητική συμπεριφορά των αρθρώσεων Συγγραφέας Εκδόσεις d.K.S. Χαρτόδετο
2003 Θεραπευτική μάλαξη Συγγραφέας Εκδόσεις d.K.S. Απροσδιόριστο δέσιμο
2001 Προοδεύοντας : Εγχειρίδιο εκπαίδευσης για παιδιά με κινητικά προβλήματα Μετάφραση Παρισιάνου Α.Ε. Χαρτόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2008 Κινησιολογία : Εισαγωγή, άνω άκρο: Ένα εγχειρίδιο για την κινητική συμπεριφορά των αρθρώσεων Εκδόσεις d.K.S. Χαρτόδετο
2003 Θεραπευτική μάλαξη Εκδόσεις d.K.S. Απροσδιόριστο δέσιμο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2001 Προοδεύοντας : Εγχειρίδιο εκπαίδευσης για παιδιά με κινητικά προβλήματα Παρισιάνου Α.Ε. Χαρτόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα