Παπαθανασίου, Ασπασία 1918 - 2020
Μια από της σημαντικότερες μορφές της αναβίωσης του αρχαίου δράματος, η σπουδαία ηθοποιός και συγγραφέας. Κορυφαία τραγωδός, με διεθνή σταδιοδρομία, ταξίδεψε το αρχαία δράμα σε ολόκληρο τον κόσμο κερδίζοντας μεγάλες τιμητικές διακρίσεις για την ανεκτίμητη προσφορά της στον πολιτισμό.
Γεννήθηκε στην Άμφισσα το 1918. Τελείωσε τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1940 με άριστα και πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή την ίδια χρονιά, με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη. Ακολούθησαν συνεργασίες με τους θιάσους των Κατερίνας Ανδρεάδη, Ενωμένων Καλλιτεχνών, Τζαβαλά Καρούσου, με τον οποίο ίδρυσαν και την Εταιρεία Ελληνικού Θεάτρου, Μάνου Κατράκη, Σπύρου Μουσούρη και Κρινιώς Παπά.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του "Λαϊκού Θεάτρου" και του θιάσου "Ενωμένοι καλλιτέχνες" (1944), καθώς και μέλος του "Πειραϊκού Θεάτρου", που ίδρυσε ο Δημήτρης Ροντήρης, όπου ερμήνευσε, από το 1957 έως το 1966, κορυφαίους τραγικούς ρόλους όπως αυτοί της Μήδειας, της Ηλέκτρας, της Κλυταιμνήστρας κ.ά. Παίρνει μέρος σε παραστάσεις αρχαίου ελληνικού δράματος σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και σε 35 χώρες όλου του κόσμου. Συμμετέχει σε δίγλωσση παράσταση στη Μόσχα και ερμηνεύει τη "Μήδεια" του Ευριπίδη, εγκαινιάζοντας την παρουσίαση αρχαίας τραγωδίας με ξένο θίασο, όπου καθένας παίζει στη δική του γλώσσα. Με τη μορφή δίγλωσσης παράστασης ερμηνεύει το ρόλο της "Αντιγόνης" του Σοφοκλή στο Κίεβο. Στην Τιφλίδα της Γεωργίας, πάλι σε δίγλωσση παράσταση, ερμηνεύει τη "Μήδεια" του Ευριπίδη. Στο Τόκιο Ιαπωνίας, σε δίγλωσση παράσταση, ερμηνεύει το ρόλο της "Ιοκάστης" στον "Οιδίποδα Τύραννο" του Σοφοκλή. Στο Coven Garden του Λονδίνου ερμηνεύει το ρόλο της "Ανδρομάχης" στους "Τρώες" του Μπερλιόζ.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του πολιτιστικού φορέα "Δεσμοί" και του "Κέντρου Αρχαίου Ελληνικού Δράματος". Δίδαξε σε θεατρικά σεμινάρια στην Αγγλία, στην Ισπανία, στην Αίγυπτο και στην Ελλάδα.
Το 1960, στο φεστιβάλ του Θεάτρου των Εθνών της απονέμεται ομόφωνα το πρώτο βραβείο ηθοποιίας για την ερμηνεία της στην "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή.
Το 1962, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας της απονέμει ομόφωνα το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών.
Το 1963, η διεθνής θεατρική επιτροπή του Παλέρμου την ανακηρύσσει ομόφωνα την καλύτερη Ευρωπαία ηθοποιό και της απονέμει Αργυρούν Μετάλλιο και η επιτροπή βραβείων "Μαρίκα Κοτοπούλη" της απονέμει ομόφωνα το ομώνυμο βραβείο.
Το 1991, η γαλλική κυβέρνηση την ανακηρύσσει "Officer" της Τάξεως των Τεχνών και των Γραμμάτων. Το 1992, η Ακαδημία Αθηνών της απονέμει το "Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών".
Το 1995, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, της απονέμει τον τίτλο του "Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος".
Υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα και αγωνίστρια της Αριστεράς στους κόλπους της οποίας είχε ενταχθεί από νεαρή ηλικία. Η κοινωνική και πολιτική της ευαισθησία παρέμενε αμείωτη μέχρι και τα τελευταία χρόνια της ζωής ενώ δεν δίσταζε να παρεμβαίνει κατά καιρούς δημόσια μέσα από δηλώσεις και κείμενά της.
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 102 ετών την 10/6/2020
τίτλοι
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2019 Αρχαίες Τραγωδίες : Αισχύλος - Σοφοκλής - Ευριπίδης Συγγραφέας Εκδόσεις Λειμών Χαρτόδετο
2010 Γυναικείες μορφές της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας Συγγραφέας Νέδα Χαρτόδετο
2010 Ευριπίδη Μήδεια : Με τα μάτια μιας ηθοποιού Συγγραφέας University Studio Press Χαρτόδετο
1998 VIII Διεθνής συνάντηση αρχαίου ελληνικού δράματος : Θεατρική Ολυμπιάδα: Διασχίζοντας τη χιλιετία: 22-27 Αυγούστου 1995: Πρακτικά συμποσίου Συγγραφέας Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη Χαρτόδετο
1996 Σελίδες μνήμης Συγγραφέας Εκδόσεις Καστανιώτη Χαρτόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2019 Αρχαίες Τραγωδίες : Αισχύλος - Σοφοκλής - Ευριπίδης Εκδόσεις Λειμών Χαρτόδετο
2010 Γυναικείες μορφές της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας Νέδα Χαρτόδετο
2010 Ευριπίδη Μήδεια : Με τα μάτια μιας ηθοποιού University Studio Press Χαρτόδετο
1998 VIII Διεθνής συνάντηση αρχαίου ελληνικού δράματος : Θεατρική Ολυμπιάδα: Διασχίζοντας τη χιλιετία: 22-27 Αυγούστου 1995: Πρακτικά συμποσίου Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη Χαρτόδετο
1996 Σελίδες μνήμης Εκδόσεις Καστανιώτη Χαρτόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα