Γιαγιάννου, Μαρία
Ιτ’ ς Μι

Από παιδί συνδέθηκα άρρηκτα με τη ζωγραφική και την λογοτεχνία, γεγονός που είχε καθοριστική επίδραση στις μετέπειτα αναζητήσεις μου. Σπούδασα Επικοινωνία & ΜΜΕ (Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Πολιτιστική Διαχείριση (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και Φιλοσοφία της Τέχνης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΑΣΚΤ).

Στο παρελθόν έχω εργαστεί σε γκαλερί, σε διαφημιστικές εταιρείες, σε περιοδικά καθώς και ως ανεξάρτητη κειμενογράφος. Σήμερα αρθρογραφώ για θέματα τέχνης και πολιτισμού στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο (μπορείτε να διαβάσετε τις κριτικές μου για βιβλία τέχνης στο Bookpress και στο παρόν μπλογκ μπορείτε να βρείτε μεγάλο μέρος της συνολικής μου δραστηριότητας), καθώς επίσης ασχολούμαι με την επιμέλεια εκδηλώσεων και εικαστικών εκθέσεων. Για δύο χρόνια ήμουν υπεύθυνη του Street Monday Event, εβδομαδιαίου καλλιτεχνικού πρότζεκτ (ζωγραφική, φωτογραφία, ποίηση, μουσική, stand-up comedy, μόδα κ.α.) στο καφεθέατρο 41 Street Cafe. Για έναν χρόνο είχα την ραδιοφωνική παραγωγή της εκπομπής Σκάσε Αηδόνι, στο Radio Vakxikon.

Έχω εκδώσει τα λογοτεχνικά βιβλία «Ο Ταξιδιώτης του Άλλοτε» (Κάκτος, 2006), «Μελανίππη» (Σμίλη, 2012), «Εκτός Εαυτού» (Σμίλη, 2013), και το αισθητικό δοκίμιο Καθαροί πια, με Βρώμικα Φιλιά στη συλλογή δοκιμίων «Μεταμοντέρνος Έρως» (Γαβριηλίδης, 2014). Συμμετέχω με το διήγημα Αγία Απογραφή στη συλλογή «Αμ’ έπος Ανέργων» (Vakxikon, 2013) και με το δοκίμιο Χους εν τοις Ουρανοίς, με θέμα την ποίηση του Ηλία Λάγιου, στη συλλογή «Ποιητές στη Σκιά» (Γαβριηλίδης, 2013). Επίσης, κείμενά μου πάνω στη δουλειά εικαστικών καλλιτεχνών συνοδεύουν καταλόγους εκθέσεων ως εισαγωγικά. Λοιπά κείμενα και ποιήματα έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά.

Η πρώτη μου θεατρική συμμετοχή ήταν στο «Μιούζικαλ Τσέπης» (41 Street, 2009-10) με τρεις γυναικείους μονολόγους. Το κωμικό δράμα «Εκτός Εαυτού» παίχτηκε στο Θέατρο Συν Κάτι (2010), στο Camp (2013) και στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (2013-14). Το ραδιοφωνικό έργο «Πανδώρα, ο Απαγορευμένος Καρπός» συμμετείχε στο Gran Prix της Διεθνούς Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (URTI 2012, για την ΕΡΤ). Απόσπασμα θεατρικού μονολόγου για την Μαρία Κάλλας παίχτηκε στην μουσικοθεατρική περφόρμανς «Woman» (Θέατρο Τέχνης, 2014). Από τον Ιούνιο του 2014 είμαι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΚΔΙΘ (Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου).

Εργογραφία

«Ο ταξιδιώτης του Άλλοτε», το πρώτο μου βιβλίο, είναι μια συλλογή έμμετρων παραμυθιών, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κάκτος το 2006.

Το «Μιούζικαλ Τσέπης» είναι η πρώτη μου θεατρική δουλειά, τρεις γυναικείοι μονόλογοι σε ύφος μουσικοθεατρικού βαριετέ, που παρουσιάστηκε το 2009-2010, σε σύλληψη και εκτέλεση της αλέγκρας και καμπαρετζούδικης ομάδας 3G Amazons. (σκηνοθεσία: Μιχάλης Μητρούσης)

Η «Φυσική Ιστορία» είναι το μονόπρακτο με το οποίο συμμετείχα στο Θεατρικό Αναλόγιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, τον Μάϊο του 2010 στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης).

Το «Κάλλας: Εκποίηση» είναι ένας θεατρικός μονόλογος που συνέγραψα το 2010 με την Αλεξάνδρα Κ*, με θέμα την ζωή της Μαρίας Κάλλας. Απόσπασμα του κειμένου, όπου αναφέρομαι στην υποθετική «συγγένεια» της Κάλλας με την Μονρόε, παίχτηκε στην παράσταση Woman στο Θέατρο Τέχνης το 2014, σε σύλληψη της Εύας Κοτανίδη, από την ομάδα Σαλτιμπάγκοι. Η σκηνοθεσία ήταν του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, ο οποίος έχει μεταφράσει στα αγγλικά και τον ανέκδοτο μονόλογο για την Κάλλας.

Η «Μελανίππη«, το δεύτερο βιβλίο μου, είναι ένα μικρό μυθιστόρημα, με θέμα την δισυπόστατη φύση ενός «απρόοπτου» θηλυκού πλάσματος, που προσπαθεί να συμφιλιωθεί με τον εαυτό του, να αντιδράσει στον εγκλεισμό του και να αναζητήσει την ελευθερία που του αρμόζει. Κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2012 από τις εκδόσεις Σμίλη.

Tο «Εκτός Εαυτού», το τρίτο βιβλίο μου, είναι ένα θεατρικό έργο πέντε πράξεων (κωμικό δράμα), το οποίο ανέβηκε Οκτώβριο του 2013 έως Ιανουάριο του 2014 στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (σκηνοθεσία: Γιώργος Γιανναράκος), τον Μάϊο του 2013 στο CAMP (σκηνοθεσία: Γιώργος Γιανναράκος) και πρωτοπαρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2010 στο Θέατρο Συν Κάτι (σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης). Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σμίλη.

Η «Αγία Απογραφή» είναι ένα διήγημα τρόμου (;) που κυκλοφορεί από τον Ιούνιο του 2013 σε ψηφιακή και έντυπη μορφή, μαζί με άλλα εφτά διηγήματα, στην συλλογική έκδοση Αμ’ έπος Ανέργων από τις εκδόσεις Vakxikon.

Ο «Μεταμοντέρνος Έρως» είναι μια συλλογή τριών δοκιμίων που εξετάζουν τις αναπαραστάσεις του ερωτικού φαινομένου στη σύγχρονη τέχνη. Στο επίκεντρο τοποθετούνται τα εικαστικά, η λογοτεχνία και ο κινηματογράφος, με τον έρωτα να κατανοείται ως τριπλή δύναμη: Σεξουαλικότητα – Ερωτισμός – Πνευματικότητα. Στο δοκίμιο Καθαροί πια, με βρώμικα φιλιά, καταγράφω την εκκωφαντική απουσία του έρωτα από τις εικαστικές τέχνες. Στο δοκίμιο Το τέλος του έρωτα στο έργο του Μισέλ Ουελμπέκ, ο Γιώργος Λαμπράκος ανατέμνει το συνολικό έργο του κορυφαίου Γάλλου συγγραφέα. Στο δοκίμιο Ο μυσταγωγικός έρωτας, ο Δημήτρης Νάκος παρατηρεί το ερωτικό φαινόμενο και την έλλειψη από την οποία τρέφεται, με αφορμή την ταινία Ερωτική Επιθυμία του Γουόνγκ Καρ Βάι. Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη τον Μάρτιο του 2014.

Πηγή: η γραπτομηχανη της Μ.
τίτλοι
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2022 R.I.F. : Ο θάνατος στο φέισμπουκ Συγγραφέας Στερέωμα Χαρτόδετο
2022 Έχω έναν καλό Παππούα Συγγραφέας Σμίλη Παιδικό σε χοντρό χαρτόνι
2021 Η κουνελόσκαλα Συγγραφέας Καλέντης Σκληρόδετο
2020 Το μέλος φάντασμα Συγγραφέας Μελάνι Χαρτόδετο
2018 Αναλόγιο: Δραματική και σκηνική γραφή στην Ελλάδα 2005-2017 Συγγραφέας Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου Χαρτόδετο
2018 Κλάρα Σούμαν : Τα χαρισματικά πρόσωπα μιας υπερμαριονέτας Συγγραφέας Μελάνι Χαρτόδετο
2017 Ας δεχτούμε την τρέλα Επίμετρο Γαβριηλίδης Χαρτόδετο
2016 Άνγκρια Συγγραφέας Μελάνι Χαρτόδετο
2016 Μεταμοντέρνο Σώμα : Οι αναπαραστάσεις του σώματος στη σύγχρονη τέχνη Συγγραφέας Γαβριηλίδης Χαρτόδετο
2015 Μπαλαντέρ : Μια ερωτική εξτραβαγκάντσα Συγγραφέας Μελάνι Χαρτόδετο
2014 Μεταμοντέρνος έρως Συγγραφέας Γαβριηλίδης Χαρτόδετο
2013 Αμ' έπος ανέργων : Οκτώ ενεργά διηγήματα Συγγραφέας Εκδόσεις Βακχικόν Χαρτόδετο
2013 Αμ' έπος ανέργων : Οκτώ ενεργά διηγήματα Συγγραφέας Εκδόσεις Βακχικόν PDF
2013 Εκτός εαυτού : Κωμικό δράμα σε πέντε πράξεις Συγγραφέας Σμίλη Χαρτόδετο
2012 Μελανίππη : Μυθιστόρημα Συγγραφέας Σμίλη Χαρτόδετο
2006 Ο ταξιδιώτης του άλλοτε Συγγραφέας Κάκτος Χαρτόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2022 R.I.F. : Ο θάνατος στο φέισμπουκ Στερέωμα Χαρτόδετο
2022 Έχω έναν καλό Παππούα Σμίλη Παιδικό σε χοντρό χαρτόνι
2021 Η κουνελόσκαλα Καλέντης Σκληρόδετο
2020 Το μέλος φάντασμα Μελάνι Χαρτόδετο
2018 Αναλόγιο: Δραματική και σκηνική γραφή στην Ελλάδα 2005-2017 Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου Χαρτόδετο
2018 Κλάρα Σούμαν : Τα χαρισματικά πρόσωπα μιας υπερμαριονέτας Μελάνι Χαρτόδετο
2016 Άνγκρια Μελάνι Χαρτόδετο
2016 Μεταμοντέρνο Σώμα : Οι αναπαραστάσεις του σώματος στη σύγχρονη τέχνη Γαβριηλίδης Χαρτόδετο
2015 Μπαλαντέρ : Μια ερωτική εξτραβαγκάντσα Μελάνι Χαρτόδετο
2014 Μεταμοντέρνος έρως Γαβριηλίδης Χαρτόδετο
2013 Αμ' έπος ανέργων : Οκτώ ενεργά διηγήματα Εκδόσεις Βακχικόν Χαρτόδετο
2013 Αμ' έπος ανέργων : Οκτώ ενεργά διηγήματα Εκδόσεις Βακχικόν PDF
2013 Εκτός εαυτού : Κωμικό δράμα σε πέντε πράξεις Σμίλη Χαρτόδετο
2012 Μελανίππη : Μυθιστόρημα Σμίλη Χαρτόδετο
2006 Ο ταξιδιώτης του άλλοτε Κάκτος Χαρτόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2017 Ας δεχτούμε την τρέλα Επίμετρο Γαβριηλίδης Χαρτόδετο