Βράτιτς, Κάρολος
Ο πρώτος Έλληνας κινηματογραφιστής υποβρυχίων λήψεων.
Ο πατέρας του, αυστριακής καταγωγής, η μητέρα του, ελληνίδα. Παντρεύτηκαν στη Σμύρνη και ήλθαν στην Ελλάδα μετά τον πόλεμο του 1922. Ο Κάρολος Βράτις γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930. Τελείωσε τη Λεόντειο, και εν συνεχεία σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή, ορθοδοντικός.

Έχοντας από νωρίς κατασταλάξει σε δύο μεγάλους έρωτες, το σινεμά και τη θάλασσα, ευτύχησε να τους συνδυάσει από το 1965 και έπειτα. Εκείνη τη χρονιά παίρνει πτυχίο αυτοδύτη από τη σχολή της Νάπολης και πραγματοποιεί τις πρώτες καταδύσεις, κινηματογραφώντας παράλληλα τον βυθό, με μια ρώσικη μηχανή 8 mm της οποίας το σκάφανδρο ήταν δική του επινόηση, δικός του σχεδιασμός. Τα φώτα ήταν κατασκευασμένα από τον φίλο του και πρώτο σύντροφο στις καταδύσεις, τον Αλέξανδρο Μάρκου.

Από τις αρχές του ‘70 περνάει, όχι χωρίς δισταγμούς στο super 8 mm .Τα εντός ή εκτός εισαγωγικών εργαλεία του εδώ είναι μια ιταλική κάμερα «Σίλμα» και μια αυστριακή «Έιμιχ», η πρώτη που έμπαινε στο νερό χωρίς να χρειάζεται σκάφανδρο.


Όταν εδραιώνεται το βίντεο συνεχίζει, η κινούμενη εικόνα ήταν πάντα ο στόχος του και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευκρίνεια το μόνιμο αίτημά του, τις λήψεις με το High 8. Ο εξοπλισμός του εδώ περιλαμβάνει μια μηχανή Sony , ένα σκάφανδρο Ikelite και δύο προβολείς. Ορισμένες από αυτές τις ταινίες του προβάλλονται στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Ο Κάρολος Βράτις υπογράφει ακόμη το βιβλίο «Στα κρυφά μονοπάτια των θαλασσινών μας βυθών» και το λεύκωμα «Σαράντα ελληνικά κοχύλια» με κείμενο δικό του και εικονογράφηση του Δημήτρη Μυταρά. Συνεργάζεται δίνοντας φωτογραφίες ή αρθογραφώντας με περιοδικά του χώρου των καταδύσεων, ενώ η δουλειά του παρουσιάστηκε σε δυο ντοκιμαντέρ: ένα από τον Λάκη Παπαστάθη στο Παρασκήνιο και ένα ακόμη από τον Νίκο Αναγνωστόπουλο.

Πηγή: http://www.tonanonymon.gr/
τίτλοι
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2019 Από τη χαραμάδα : 1937-1945, μια ασπρόμαυρη εποχή περνά μέσα από δυο ορθάνοιχτα παιδικά μάτια Συγγραφέας PubBuh Χαρτόδετο
2008 Κοχύλια από τις ελληνικές θάλασσες Φωτογράφος Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας Σκληρόδετο
1998 Forty Greek Shells Συγγραφέας Εκδόσεις Καστανιώτη Σκληρόδετο
1997 Σαράντα ελληνικά κοχύλια Συγγραφέας Εκδόσεις Καστανιώτη Σκληρόδετο
1997 Στα κρυφά μονοπάτια των θαλασσινών μας βυθών Συγγραφέας, Φωτογράφος Εκδόσεις Καστανιώτη Χαρτόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2019 Από τη χαραμάδα : 1937-1945, μια ασπρόμαυρη εποχή περνά μέσα από δυο ορθάνοιχτα παιδικά μάτια PubBuh Χαρτόδετο
1998 Forty Greek Shells Εκδόσεις Καστανιώτη Σκληρόδετο
1997 Σαράντα ελληνικά κοχύλια Εκδόσεις Καστανιώτη Σκληρόδετο
1997 Στα κρυφά μονοπάτια των θαλασσινών μας βυθών Εκδόσεις Καστανιώτη Χαρτόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2008 Κοχύλια από τις ελληνικές θάλασσες Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας Σκληρόδετο
1997 Στα κρυφά μονοπάτια των θαλασσινών μας βυθών Εκδόσεις Καστανιώτη Χαρτόδετο
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα