Ελευθερία της έκφρασης και ΕΣΔΑ
Οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ κατά της Ελλάδας και η εκτέλεσή τους
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-08-0051-7
Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα, 5/2023
1η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Ενιαία τιμή έως 25/11/2024
€ 23.80 (περ. ΦΠΑ 6%)
Ebook, HTML
136 σελ.
Περιγραφή
Το βιβλίο "Ελευθερία της έκφρασης και ΕΣΔΑ" αναλύει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, η οποία συντελεί δύο συγκλίνουσες λειτουργείες, ως ατομικό δικαίωμα, αλλά ταυτόχρονα και πυλώνα στήριξης του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το αντικείμενο του βιβλίου είναι η ελευθερία της έκφρασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ κατά της Ελλάδας και η εκτέλεση των αποφάσεων αυτών. Παρέχει μια ακριβή εικόνα του συνόλου της σχετικής νομολογίας και εντοπίζει τις υποκείμενες αιτίες των παραβιάσεων που διαχρονικά έχει διαπιστώσει το ΕΔΔΑ. Συναφώς, εξετάζει τους τρόπους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να αποφευχθούν νέες παραβιάσεις.
Αναλύονται ειδικότερα :
- Οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ για την ελευθερία της έκφρασης (ομάδες υποθέσεων Βασιλάκης και Κατράμη)
- Οι υποκείμενες αιτίες των παραβιάσεων και οι σχετικές συμπερασματικές παρατηρήσεις
- Η πορεία της εκτέλεσης των ομάδων υποθέσεων Κατράμη και Βασιλάκης
- Η εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΔΑ σε άλλα Κράτη μέλη της ΕΣΔΑ για παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης
- Η γενική προσέγγιση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο ζήτημα της στάθμισης της ελευθερίας της έκφρασης με το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή
- Προτάσεις για την αποτελεσματική εκτέλεση των αποφάσεων κατά της Ελλάδας
Το βιβλίο απευθύνεται σε κάθε νομικό, δικαστή, μέλος του Ν.Σ.Κ., δικηγόρο, φοιτητή, ερευνητή και είναι ικανό να παρέχει μια αναλυτική και διεισδυτική εικόνα του παραπάνω δυσχερούς νομικού ζητήματος, το οποίο «ταλαιπωρεί» την Ελλάδα για περίπου είκοσι (20) χρόνια. Το ζήτημα αυτό έχει τόσο θεωρητικό όσο και πρακτικό ενδιαφέρον και απασχολεί τόσο τον ερευνητή όσο και τον νομικό της πράξης. Σε αυτό κάθε νομικός μπορεί να εντοπίσει (ανάλογα με την ιδιότητά του) τα εργαλεία εκείνα που θα του επιτρέψουν να προσεγγίσει το ζήτημα αυτό κατά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.

Add: 2023-06-01 15:43:13 - Upd: 2023-10-13 17:06:27