Εκ βαθέων φωνές του παρελθόντος ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΦΩΤΙΑΣ!
Μια προσέγγιση της εποχής του εμφυλίου μέσα από τις εμπειρίες αυτών που τον έζησαν
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-204-317-2
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 5/2023
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Ενιαία τιμή έως 30/11/2034
€ 26.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 496 σελ.
Περιγραφή

Η παρούσα έρευνα βασισμένη σε 171 μαρτυρίες ανθρώπων κάθε παράταξης από ολόκληρη την κεντρική και βόρεια χώρα, αποσκοπεί στη διερεύνηση των συνθηκών που επικρατούσαν στην ελληνική ύπαιθρο κατά τη διάρκεια της ταραγμένης δεκαετίας 1940-50, στα αίτια που προκάλεσαν τις συγκρούσεις μέσα στο χωριό και τη συμβολή τους στον γενικευμένο εμφύλιο πόλεμο. Αν και η σχετική βιβλιογραφία είναι ογκωδέστατη, νομίζουμε ότι η διερεύνηση του τρόπου που έζησαν οι κάτοικοι της υπαίθρου τον εμφύλιο στο χωριό τους είναι ελάχιστες και αυτές που υπάρχουν συνήθως μονομερείς.

Συγκεντρώθηκαν μαρτυρίες από νέους την εποχή εκείνη που είχαν καταταγεί αυτοβούλως ή κατόπιν διώξεων στον ΔΣΕ, από νέους οι οποίοι στρατολογήθηκαν βιαίως, από νέους οι οποίοι δεν είχαν κάποια κομματική τοποθέτηση, καθώς και από παιδιά οι γονείς των οποίων είχαν τοποθετηθεί ή αναγκάστηκαν να το κάνουν σε μια πλευρά.

Μέσα από την ανάλυση των μαρτυριών, την αντιπαραβολή μεταξύ τους, αλλά και με τη βιβλιογραφία, γίνεται προσπάθεια ανασύστασης των γεγονότων μέσω της «αντικειμενοποίησης» των ατομικών εμπειριών.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου περιγράφονται οι μηχανισμοί της μνήμης και η συμβολή των μαρτυριών στη μελέτη του ιστορικού γίγνεσθαι. Στο δεύτερο παρατίθενται τα συμπεράσματα του συγγραφέα ως «Σύνοψη». Στο τρίτο ακολουθούν τα κυριότερα αποσπάσματα όλων των μαρτυριών ανά περιοχή. Ένα σύντομο «Ιστορικό πλαίσιο» παρατίθεται στην αρχή κάθε γεωγραφικού διαμερίσματος της χώρας, καθώς επίσης και εκεί όπου έλαβαν χώρα σημαντικά γεγονότα.

Έτσι δίνεται η δυνατότητα και στους «αφανείς» να περιγράψουν το βίωμά τους και να συμβάλλουν έτσι, παράλληλα με άλλες πηγές, στην καταγραφή της ιστορίας.

Ο συγγραφέας Βασίλης Γ. Σάνδρης γεννήθηκε στη Λαμία το 1947. Τελειώνοντας το Γυμνάσιο στη Λάρισα σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε για επτά χρόνια στη Γερμανία, όπου ανακηρύχτηκε και διδάκτορας του παν/μίου της Βόννης. Επανερχόμενος στη Λάρισα το 1982 άσκησε το επάγγελμα του Ωτορινολαρυγγολόγου. Παράλληλα με την επιστημονική-ιατρική του δραστηριότητα εξέδωσε το 2001 το βιβλίο ΣΟΥΛΙ, Οδοιπορικό στον Τόπο και στην Ιστορία, το οποίο αποτελεί μια προσπάθεια διασύνδεσης της ιστορίας με τον τόπο, όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα. Στη συνέχεια προσπάθησε να εμβαθύνει στην ταραγμένη δεκαετία του ’40 αναζητώντας πρωτογενείς πηγές από αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων, κυρίως από ανθρώπους που δεν κατείχαν τότε ηγετικές θέσεις, έτσι ώστε η έκφραση γνώμης να μην επηρεάζεται από παραταξιακές δεσμεύσεις. Επισκεπτόμενος επί μια δεκαετία τους τόπους ενδιαφέροντος συνέλεξε και κατέγραψε από ανθρώπους διαφορετικών τότε πολιτικών αποκλίσεων, 230 μαρτυρίες αμφισβητούμενων γεγονότων του ελληνικού εμφυλίου, οι οποίες για λόγους τεκμηρίωσης έχουν κατατεθεί στο εργαστήριο προφορικών μαρτυριών του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η προσπάθεια αυτή τον έφερε αναγκαστικά σε επαφή με την προφορική ιστορία, κλάδο που τις τελευταίες δεκαετίες θεωρείται απαραίτητο συμπλήρωμα των γραπτών τεκμηρίων, στην οποία προσπάθησε να εντρυφήσει, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη του και συσχετίζοντας γνωστές ή άγνωστες-σπάνιες γραπτές πηγές. Προϊόν της έρευνας ήταν η έκδοση το 2018 του βιβλίου Πορεία Θανάτου εκδ. ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, το οποίο αφορά τη δραματική Πορεία των Αόπλων Ρούμελης, μέσα από μαρτυρίες αυτών που την έζησαν. Ακολουθεί ο παρών τόμος, ενώ βρίσκεται υπό επεξεργασία και ο επόμενος τόμος Παραθύρι στη Ζωή βασισμένος και αυτός κυρίως σε εμπειρίες παράλληλα με αρχειακές πηγές.


Add: 2023-05-03 00:28:38 - Upd: 2023-05-03 00:31:06