Εύα/Eva
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5733-43-8
Εκδόσεις Βακχικόν, Αθήνα, 4/2023
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
Ενιαία τιμή έως 10/10/2024
€ 10.60 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
76 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Η Αλίκη Μπάρνστόουν έζησε στην Ελλάδα στην ηλικία των δεκατριών ετών, και την επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι. Μέρος της ταυτότητάς της είναι Ελληνική. Μέρος της ταυτότητας της είναι η Εύα. Ίσως η Αλίκη να δημιούργησε την Εύα για να λειτουργήσει ως έτερο εγώ ή ως άβαταρ για την έκφραση συναισθημάτων.
Περιγραφή

Η Αλίκη Μπάρνστόουν έζησε στην Ελλάδα στην ηλικία των δεκατριών ετών, και την επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι, η μητέρα της είναι Χριστιανή Ορθόδοξη, ο πατέρας της Αμερικανός Εβραίος και παράλληλα με τον ρόλο της ως βραβευμένη ποιήτρια του Μιζούρι, είναι και μεταφράστρια από τα Ελληνικά στα Αγγλικά. Μέρος της ταυτότητάς της είναι Ελληνική. Μέρος της ταυτότητας της είναι η Εύα. Ίσως η Αλίκη να δημιούργησε την Εύα για να λειτουργήσει ως έτερο εγώ ή ως άβαταρ για την έκφραση συναισθημάτων.

Στην ουσία ζητάει από την Εύα να τη βοηθήσει να εκφράσει το δικό της εβραϊκό και ελληνορθόδοξο υπόβαθρο ώστε να μπορέσει να καταλάβει καλύτερα τον εαυτό της. Ίσως να της είχε μείνει η αίσθηση πως είχε συναντήσει κάποιαν που θα μπορούσε να είχε υπάρξει αν είχε γεννηθεί σε άλλον τόπο και χρόνο. Μια χαμένη και σχεδόν ξεχασμένη δίδυμη αδελφή. Κάποια που χρειάζεται να σώσει γράφοντας το ποίημα.

Είμαι ο Θεός κι είμαι κομμάτια. Κάθε ηλιοβασίλεμα
κουμπώνω το μαύρο ράσο μου με φεγγάρια

*

Η Αλίκη Μπάρνστόουν (Aliki Barnstone, 1956) είναι καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας και δημιουργικής γραφής στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι, ποιήτρια, μεταφράστρια, κριτικός, επιμελήτρια εκδόσεων και καλλιτέχνης. Έχει εκδώσει οκτώ ποιητικές συλλογές, μεταξύ των οποίων: Dwelling (Sheep Meadow, 2016), Bright Body (White Pine, 2011), και Dear God Dear, Dr. Heartbreak: New and Selected Poems (Sheep Meadow, 2009). Μετέφρασε Κ.Π. Καβάφη (The Collected Poems of C.P. Cavafy: A New Translation -W.W. Norton, 2006) και το Πορτρέτο πριν το σκοτάδι της Λιάνας Σακελλίου (Portrait Before Dark-St. Julian Press, 2022). Με τον πατέρα της Willis Barnstone, συνεπιμελήθηκε την έκδοση Ποιήτριες από την Αρχαιότητα έως σήμερα (Schocken,1980; 2η έκδοση, 1992), που παραμένει η πιο ολοκληρωμένη ανθολογία διεθνούς γυναικείας ποίησης στην αγγλική γλώσσα. Στα βραβεία της συγκαταλέγεται η Υποτροφία Φουλμπράιτ για την Ελλάδα (2009 και 2023), η υποτροφία Silver Pen από το Nevada Writers Hall of Fame, και η υποτροφία Pennsylvania Council on the Arts για την ποίηση. Το πρώτο ποιητικό βιβλίο της (The Real Tin Flower, Crowell-Collier, 1968), εκδόθηκε όταν ήταν 12 ετών, με πρόλογο από την ποιήτρια Αν Σέξτον. Το 2016 κατέκτησε τον τιμητικό τίτλο της δαφνοστεφούς ποιήτριας της Πολιτείας του Μισούρι, τον οποίο κατείχε μέχρι το 2019. Περισσότερα: www.alikibarnstone.com.


Add: 2023-04-28 13:14:50 - Upd: 2024-01-24 13:38:23