«Έλληνας είσαι ή γίνεσαι;»
Μια μελέτη για την κατασκευή της εθνικής ταυτότητας στη Φλώρινα του Μεσοπολέμου
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-204-318-9
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 3/2023
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Ενιαία τιμή έως 31/3/2033
€ 10.99 (περ. ΦΠΑ 6%)
Ebook, EPUB
288 σελ.
Περιγραφή

Το ανά χεί­ρας βι­βλίο εκ­κι­νεί από το πε­δίο της Ιστο­ρί­ας και το εμπλου­τί­ζει με τις νε­ω­τε­ρι­κές θε­ω­ρί­ες του εθνι­κι­σμού και της εθνι­κής ταυ­τό­τη­τας. Για την επε­ξερ­γα­σία του υλι­κού αξι­ο­ποι­ού­νται τα με­θο­δο­λο­γι­κά ερ­γα­λεία της Κρι­τι­κής Ανά­λυ­σης Λό­γου. Κε­ντρι­κή θέ­ση είναι ότι ο λό­γος απο­τε­λεί ερ­γα­λείο για την κα­τα­σκευή της εθνι­κής ταυ­τό­τη­τας, στην Επαρ­χία Φλώ­ρι­νας, την πε­ρί­ο­δο του Με­σο­πό­λε­μου. Η πο­λι­τι­σμι­κή ποι­κι­λο­μορ­φία της πε­ρι­ο­χής σε συν­δυ­α­σμό με το νέο πε­ρι­ε­χό­με­νο της ελ­λη­νι­κής εθνι­κής ιδε­ο­λο­γί­ας, την εξε­τα­ζό­με­νη πε­ρί­ο­δο, συ­γκρο­τούν ένα ελ­κυ­στι­κό πε­ρι­βάλ­λον για την εξα­γω­γή συ­μπε­ρα­σμά­των ανα­φο­ρι­κά με τη σχέ­ση λό­γου και εθνι­κής ταυ­τό­τη­τας. Βα­σι­κό επι­χεί­ρη­μά μας είναι πως δεν υπάρ­χει μια αναλ­λοί­ω­τη ταυ­τό­τη­τα, με την ουσι­ο­κρα­τι­κή αντί­λη­ψη, αλ­λά δι­α­φο­ρε­τι­κές εκ­φάν­σεις της δο­μού­νται με βά­ση το ιδε­ο­λο­γι­κό και πο­λι­τι­κό συ­γκεί­με­νο.

Στο πό­νη­μα με­λε­τά­ται και ανα­λύ­ε­ται ο λό­γος μι­ας ιντελ­λι­γκέ­ντσι­ας, όπως την ορί­ζει ο Anthony Smith, η οποία αξι­ο­ποιεί την κοι­νω­νι­κή επιρ­ροή και τη δυ­να­τό­τη­τα πρό­σβα­σής της στον Τύ­πο, προ­κει­μέ­νου να απο­δο­μή­σει τις ανε­πι­θύ­μη­τες ταυ­τό­τη­τες, να δο­μή­σει νέ­ες, να με­τα­σχη­μα­τί­σει τις προ­ϋ­πάρ­χου­σες, ομο­γε­νο­ποι­ώ­ντας τα κοι­νω­νι­κά υπο­κεί­με­να υπό την ιδι­ό­τη­τα του Έλ­λη­να πο­λί­τη. Στο πλαί­σιο αυτό, ερευ­νού­με το πώς κα­τα­σκευ­ά­ζε­ται ο εθνι­κός χρό­νος και ο εθνι­κός χώ­ρος, έν­νοι­ες τις οποί­ες εν­δι­α­φέ­ρε­ται ζω­η­ρά να χυ­τεύ­σει η εθνι­κή ιδε­ο­λο­γία.

Η διά του λό­γου επιρ­ροή συμ­βάλ­λει στο να συ­γκρο­τη­θούν τα κοι­νω­νι­κά υπο­κεί­με­να σε κά­τι που πριν, ίσως, δεν «ήταν», αλ­λά κα­τέ­στη εφι­κτό να «γί­νουν» στην πο­ρεία.

Ο Στέφανος Πουγαρίδης γεννήθηκε στη Φλώρινα, όπου και εργάζεται ως Φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ έχει διατελέσει και στέλεχος της εκπαίδευσης. Είναι απόφοιτος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με ειδίκευση στον Κλασικό τομέα. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος στις Επιστήμες της Αγωγής και στις Νέες Τεχνολογίες (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας) και Διδάκτορας στην Τοπική Ιστορία (Διδακτορικό από το ίδιο Πανεπιστήμιο). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με την πολιτική Ιστορία, την Τοπική Ιστορία, τις ταυτότητες και τη Διδακτική της Ιστορίας. Έχει συγγράψει άρθρα που έχουν δημοσιευτεί σε Πρακτικά Συνεδρίων και περιοδικά. Είναι μέλος επιστημονικών ενώσεων που προωθούν την έρευνα γύρω από ιστορικά και φιλολογικά ζητήματα.


Add: 2023-03-23 19:34:31 - Upd: 2023-03-23 19:36:09