12 σκηνοθέτες
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-85989-2-8
Εκδόσεις το Μέλλον, Αθήνα, 11/2022
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Ενιαία τιμή έως 2/5/2024
€ 15.90 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
22 x 22 εκ., 80 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Συνεντεύξεις 12 σημαντικών σκηνοθετών του ελληνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου συνθέτουν την παρούσα ειδική συλλεκτική κινηματογραφική έκδοση 12 σκηνοθέτες από τις εκδόσεις Το μέλλον.
Περιγραφή

Συνεντεύξεις 12 σημαντικών σκηνοθετών του ελληνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου συνθέτουν την παρούσα ειδική συλλεκτική κινηματογραφική έκδοση 12 σκηνοθέτες από τις εκδόσεις Το μέλλον.

Σχολιασμένες από τον Νέστορα Πουλάκο που τις υπογράφει οι συνεντεύξεις συνοδεύονται από πρωτότυπους πίνακες της εικαστικού Βίβιαν Χαλκίδη, εμπνευσμένους από το κινηματογραφικό έργο και στίγμα του εκάστοτε σκηνοθέτη. Μέσα από τις λέξεις των ίδιων και τον ζωγραφικό καμβά «ζωντανεύουν» 12 κινηματογραφικά και ανθρώπινα πορτρέτα τα οποία αποκαλύπτουν τον άνθρωπο πίσω από την κάμερα.

Συνεντεύξεις και πορτρέτα των σκηνοθετών: Φράνσις Φορντ Κόπολα, Τόνι Γκατλίφ, Γιάννης Σμαραγδής, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Παντελής Βούλγαρης, Κώστας Γαβράς, Μιχάλης Κακογιάννης, Χρήστος Δήμας, Βέρνερ Χέρτζογκ, Φατίχ Ακίν, Πατρίς Λεκόντ, Νίκος Κούνδουρος.

*

Ο Νέστορας Πουλάκος σπούδασε Ιστορία (πτυχίο στο Πάντειο και μεταπτυχιακό στο ΕΑΠ). Εργάστηκε για έντεκα χρόνια ως δημοσιογράφος στο πολιτιστικό ρεπορτάζ (2007-2018), εκ των οποίων τα επτά έγραφε και κριτική κινηματογράφου. Στο ρεπορτάζ ήρθε σε επαφή με τον χώρο του βιβλίου. Από το 2012 διευθύνει τον εκδοτικό όμιλο Βακχικόν, ο οποίος πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς στο ελληνικό βιβλίο: περιλαμβάνει τέσσερα εκδοτικά σήματα, τρία λογοτεχνικά και κινηματογραφικά projects, ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, βιβλιοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας, και δραστηριότητα σε Ελλάδα και Κύπρο. Με τον κινηματογράφο, έχει ασχοληθεί από διάφορα πόστα: ρεπόρτερ, κριτικός, μέλος ΔΣ σωματείων, κριτικών επιτροπών διεθνών φεστιβάλ, γνωμοδοτικών επιτροπών του ΥΠΠΟ, στέλεχος εταιρειών διανομής και παραγωγής ταινιών, κ.ά. Ήταν αρχισυντάκτης της ετήσιας έκδοσης «Κινηματογράφος» (2012-2017) και ιδρυτής της κινηματογραφικής δράσης (προβολές, εκδόσεις) «Με το βλέμμα της κριτικής».

Η εικαστικός Βίβιαν Χαλκίδη γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Είναι υποψήφια διδάκτωρ του Εικαστικού τμήματος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών και αποφοίτησε με άριστα από το ίδιο τμήμα (2014), όπου σπούδασε με καθηγητές στη ζωγραφική τον Γιάννη Ψυχοπαίδη, στη χαρακτική τη Βίκυ Τσαλαματά, στη γλυπτική τον Νίκο Τρανό και στη σκηνογραφία τη Λίλη Πεζανού. Επιπλέον, κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο Διεθνούς Μάρκετινγκ από το Πανεπιστήμιο Strathclyde της Γλασκόβης, καθώς και πτυχίο Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Το έργο της είναι έντονα επηρεασμένο από τα σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα. Μέσω της πλαστικής, εικαστικής γλώσσας, εκφράζει και αποτυπώνει συναισθήματα, σκέψεις, προβληματισμούς, αλλά και το στίγμα της σύγχρονης εποχής. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην γκαλερί Αγκάθι-Κartάλος (2022), στην γκαλερί Τεχνοχώρος (2015), στην Étage littéraire, Booze Cooperativa (2012) και στο Polis Art (2019). Επιπρόσθετα, έχει λάβει μέρος σε πλήθος ομαδικών εικαστικών εκθέσεων στην Ελλάδα, στο Παρίσι, στην Κωνσταντινούπολη, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη κ.λπ. κι έχει κάνει εικονογραφήσεις ποιητικών συλλογών για τις εκδόσεις Κέδρος και Κάπα Εκδοτική. Είναι μέλος των εικαστικών ομάδων EX-ILS J.J. και Δίπολα.


Add: 2022-11-02 16:49:19 - Upd: 2023-01-18 16:47:30