Το δίκαιο ακινήτων στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου Συλλογή νομολογίας των ετών 1889-2022
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-648-566-4
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 80.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Σκληρόδετο
17 x 24 εκ., 873 σελ.
Περιγραφή

Ως γνωστόν, η επισκόπηση της νομολογίας της ολομέλειας του Αρείου Πάγου και η μελέτη της συναφούς νομολογίας, έρχεται να καταδείξει πως οι δικαιοδοτικές κρίσεις ευθυγραμμίζονται στην πλειονότητά τους με αυτές της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, ενώ η επιρροή τους σε οιαδήποτε μεθύστερη θεωρητική επεξεργασία επιχειρείται φαντάζει καταλυτική. Αδιάψευστος μάρτυρας, ο ν. 4842/2021 που εισήγαγε και στην πολιτική δίκη τον ήδη ενεργό στο πεδίο της διοικητικής δικαιοσύνης θεσμό της πιλoτικής δίκης (βλ. άρθρο 20Α § 1 εδ. α ΚΠολΔ).

Το εγχείρημα αναδίφησης και σταχυολόγησης των αποφάσεων της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (από το μακρινό 1889 μέχρι σήμερα: 2022) με επίκεντρο την ακίνητη περιουσία θα συμβάλει στην εξοικείωση των νομικών -ερμηνευτών και εφαρμοστών- με τις λύσεις που έχει προωθήσει η Ολομέλεια του Ακυρωτικού μας, ιδίως επί σειράς ζητημάτων που αφορούν στην έγγειο ιδιοκτησία.

Έτσι, η συλλογή αρθρώνεται σε οκτώ μέρη, εκ των οποίων: το πρώτο αναφέρεται σε αποφάσεις της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που σχετίζονται με τις προϋποθέσεις κύρους και τους όρους ενεργού δικαιοπραξιών που αφορούν σε ακίνητα· το δεύτερο μέρος επικεντρώνεται σε ζητήματα αμοιβής προσώπων που συνδράμουν στην κατάρτιση και στην επενέργεια δικαιοπραξίας επί ακινήτου· το τρίτο μέρος διατρέχει τους καίριους θεσμούς του προσυμφώνου και της χρησικτησίας στο πεδίο της έγγειας ιδιοκτησίας· το τέταρτο μέρος είναι αφιερωμένο στην κληρονομική διαδοχή επί ακινήτων· το πέμπτο μέρος προσεγγίζει τις σύνθετες (υποκειμενικά και αντικειμενικά) έννομες σχέσεις στο δίκαιο ακινήτων· το έκτο μέρος διατρέχει ζητήματα αναγκαστικής εκτέλεσης και δημοπρασίας ακινήτων· το έβδομο μέρος αναφέρεται σε ειδικές κατηγορίες ακινήτων (κοινόχρηστα, αιγιαλός, κοίτη ποταμού, δημόσια κτήματα, δασική περιουσία, εκκλησιαστική και μοναστηριακή περιουσία, κληροτεμάχια, διατηρητέα και εγκαταλελειμμένα ακίνητα κ.λπ.)· τέλος, το όγδοο και τελευταίο μέρος στην κατάργηση δικαιώματος κυριότητας επί ακινήτου.

Την επιμέλεια του έργου είχε ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Γεώργιος Διαμαντόπουλος και με αυτό εγκαινιάζεται μια νέα σειρά δημοσιευμάτων της Επιθεώρησης Ακινήτων, αυτή των Συλλογών νομολογίας της ΕπΑκ.


Add: 2022-10-18 15:21:13 - Upd: 2022-10-18 15:21:13